Opublikowane:

Porozumienie w sprawie pakietu mobilności stanowi kolejny istotny krok do jego wejścia w życie. W czasie dzisiejszego głosowania Komisja Transportu Parlamentu Europejskiego (TRAN) dała zielone światło dla długo oczekiwanej reformy tego sektora, która utoruje drogę do bardziej ludzkiego oblicza sektora transportu. Pakiet ten, który ma teraz zostać zatwierdzony na posiedzeniu plenarnym w Strasburgu, wprowadzi bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące dumpingu socjalnego, dzięki właściwym wynagrodzeniom i warunkom pracy dla kierowców oraz lepszą ochronę bezpieczeństwa drogowego dzięki wprowadzeniu „inteligentnego” tachografu, a równocześnie zachowa dobrze funkcjonujący rynek wewnętrzny w UE.

Wiceprzewodniczący Grupy S&D i rzecznik ds. transportu, Ismail Ertug powiedział:

- W najważniejszych punktach przeważyło stanowisko Grupy S&D. Osiągnięty rezultat stanowi duży krok w kierunku bardziej ludzkiego oblicza sektora transportu. W przyszłości kierowcy będą korzystać z zasady „równych wynagrodzeń za tę samą pracę w tym samym miejscu pracy”. To powiedziawszy, sam pakiet mobilności nie rozwiąże wszystkich problemów, z jakimi mamy do czynienia w europejskim sektorze transportu towarowego. Jest to jednak silny sygnał dla klientów biznesowych i prywatnych, którzy na co dzień korzystają z usług transportowych; czasy, w których koszty transportu w coraz większym stopniu przerzucane były na kierowców oraz małe i średnie firmy, muszą się skończyć.

Koordynator Grupy S&D w Komisji Transportu, Johan Danielsson powiedział:

- Po latach ciężkiej pracy i trudnych negocjacji w końcu udało nam się osiągnąć dobry rezultat tuż przed końcem ubiegłego roku. Jest to dobry kompromis, który zapewni kierowcom odpowiednie wynagrodzenia i warunki, na jakie zasługują; położy on kres wyzyskowi, jakiego doświadczają niektórzy kierowcy ze strony firm, przy jednoczesnym zachowaniu dobrze funkcjonującego rynku wewnętrznego w UE, gdzie transport jest kluczowym filarem. To była długa walka, ale po przyjęciu tego ostatecznego kompromisu nadszedł czas, aby zakończyć prace i przystąpić do wdrożenia nowych przepisów. Musimy podjąć pilne działania, aby zlikwidować wyzysk pracowników w sektorze transportu drogowego.

ERTUG Ismail

Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca

DANIELSSON Johan

Szwecja