Komisja Europejska i państwa członkowskie UE muszą podjąć natychmiastowe działania, aby powstrzymać skandaliczny wyzysk kierowców ciężarówek w europejskim sektorze transportu - apeluje Grupa S&D. Z naszej inicjatywy Parlament Europejski omawiał dzisiaj ten temat na sesji plenarnej w Strasburgu, po tym jak zwrócili na niego uwagę opinii publicznej strajkujący kierowcy ciężarówek w Gräfenhausen w Niemczech. Musimy szybko przejść od słów do czynów. Państwa członkowskie powinny zapewnić właściwe wdrożenie i kontrolę pakietu dotyczącego mobilności, a Komisja musi ułatwić ten proces we wszelki możliwy sposób, aby zapewnić spójne stosowanie unijnych przepisów mających na celu ochronę wszystkich pracowników.

Ponad 60 kierowców ciężarówek z Uzbekistanu i Gruzji protestuje na stacji benzynowej niedaleko Frankfurtu. Rozpoczęli oni strajk po ponad 50 dniach oczekiwania na zapłatę za swoją pracę. Ponadto w Wielki Piątek na stację paliw przyjechał polski właściciel firmy przewozowej, Łukasz Mazur z grupą paramilitarnych bandytów w pojazdach opancerzonych, aby wypchnąć kierowców z ciężarówek. Kierowcy ciężarówek, wspierani przez policję i obecnych na miejscu członków związków zawodowych, szczęśliwie zapobiegli temu atakowi.

Gaby Bischoff, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawiedliwą mobilność dla wszystkich, powiedziała:

- Ta sytuacja jest skandaliczna i po prostu niedopuszczalna. Mamy do czynienia z rażącym, systemowym problemem wyzysku w europejskim sektorze transportu. Pokazuje to, że środki UE, które mają na celu ochronę wszystkich pracowników, nie są właściwie stosowane i są one częściowo niewystarczające. Potrzebujemy systemowych kontroli warunków pracy w sektorze transportu i wszystkich innych wrażliwych sektorach, aby zapobiec dalszemu wyzyskowi.

- Grupa S&D wzywa współprawodawców do uczynienia wszystkiego, co konieczne, aby powstrzymać nadużycia wobec pracowników we wrażliwych sektorach. Niedopuszczalne jest, aby pracownicy w UE polegali wyłącznie na strukturach wzajemnej solidarności i wsparcia, takich jak sojusz na rzecz sprawiedliwej mobilności, który pomaga zachować prawa pracownikom cierpiącym z powodu nadużyć w pracy. Musimy podjąć szybkie i kompleksowe działania w tej sprawie, aby powstrzymać wszelkie nadużycia na europejskim rynku pracy.

Wiceprzewodnicząca