Przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García, uważnie śledzi rozwój sytuacji w związku z epidemią COVID-19 oraz reakcję Europy na ten kryzys.

Po ogłoszeniu nowych środków przez Komisję Europejską, Iratxe García powiedziała:

- Na poziomie UE możemy zrobić bardzo wiele, a to jest dopiero pierwszy krok. Środki ogłoszone dziś przez Komisję Europejską wymagają zmian legislacyjnych, które muszą zostać przyjęte również w Parlamencie Europejskim. Jestem w kontakcie z przewodniczącym Davidem Sassolim i służbami tej instytucji, aby upewnić się, że znajdziemy sposób zarówno na zastosowanie środków ostrożności, jak i na wypełnianie naszych legislacyjnych obowiązków w tych wyjątkowych czasach.

- W jak najkrótszym czasie znajdziemy sposoby przyjęcia prawodawstwa na szczeblu komisji i sesji plenarnych; będziemy też nadal naciskać na podjęcie dalszych działań na szczeblu UE.

Odnosząc się do ogłoszonych dzisiaj środków, powiedziała:

- Przyjmujemy z zadowoleniem tę pierwszą i pilną reakcję, ale także zobowiązanie przewodniczącej Ursuli von der Leyen do tego, że Komisja zrobi wszystko, co w jej mocy, aby pomóc państwom członkowskim w walce z tym kryzysem.

- Zapowiedziane dzisiaj środki mają pozytywny charakter, ale są one z pewnością niewystarczające. Apelujemy o przyjęcie szerszego planu naprawy gospodarczej związanego z epidemią COVID-19, wraz ze skonsolidowaną i spójną strategią szybkiego uruchomienia różnych instrumentów UE, w tym Europejskiego Banku Centralnego, Europejskiego Funduszu Inwestycyjnego, europejskiego mechanizmu stabilności oraz narzędzi unii bankowej.

- Komisja uwzględniła nasz apel o wykorzystanie pełnej elastyczności przepisów fiskalnych. Klauzula ta zawiesi zalecaną przez Radę korektę budżetową i może pomóc uniknąć poważnego pogorszenia koniunktury gospodarczej w UE, jeśli zostanie zastosowana w skoordynowany sposób przez wszystkie państwa członkowskie.

- UE przyjmie ponadto środki mające na celu ograniczenie szkód wyrządzonych liniom lotniczym. Zawieszenie przydziału czasów na start lub lądowanie w portach lotniczych w UE pomoże przemysłowi lotniczemu, który bardzo poważnie ucierpiał w wyniku wybuchu epidemii COVID-19. Musimy opracować długoterminowy plan dla całej branży podróży i turystyki, przewidujący różne scenariusze w zależności od czasu trwania tego kryzysu.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson