Parlament Europejski przyjął dziś sprawozdanie w sprawie wniosków wyciągniętych z afery Pandora Papers. Afera ta wybuchła w październiku 2021 roku, kiedy bezprecedensowy wyciek danych z usług spółek offshore na całym świecie ujawnił, w jaki sposób pośrednicy pomagają zamożnym osobom chronić ich dochody i aktywa przed sprawiedliwym opodatkowaniem.

Sprawozdanie Parlamentu jest okazją do nasilenia walki z nadużyciami podatkowymi. Jednak Socjaliści i Demokraci wyrazili ubolewanie z powodu tego, że konserwatywne siły w tej Izbie osłabiły związane z tym ambicje. Grupa potępia w szczególności zablokowanie przez prawicę apelu o wprowadzenie minimalnego podatku od zysków kapitałowych na szczeblu europejskim.

Niels Fuglsang, eurodeputowany Grupy S&D i sprawozdawca Parlamentu Europejskiego w sprawie wniosków wyciągniętych z afery Pandora Papers, powiedział:

- Wyrażamy ubolewanie z powodu działań konserwatystów przeciwko sprawiedliwości podatkowej. Biorąc pod uwagę brak postępów w kwestii reform od czasu największego w historii wycieku dokumentów spółek offshore, jest to absolutnie haniebne. Europejska Partia Ludowa odmawia uznania nierówności podatkowych, których byliśmy świadkami w związku z aferą Pandora Papers.

- Zaproponowaliśmy trzy główne środki naprawy dysfunkcyjnego systemu, w którym 1% najbogatszych odmawia przestrzegania reguł i może płacić niewielkie podatki lub nie płacić ich wcale.

- Po pierwsze, apel o wprowadzenie minimalnego podatku od zysków kapitałowych na poziomie europejskim. Odwróciłoby to tendencję do ograniczania podatków najlepiej zarabiających i pomogłoby zapobiegać przenoszeniu bogactwa i unikaniu opodatkowania w państwach członkowskich UE. Ale EPL zablokowała dzisiaj ten apel.

- Po drugie, musimy zmienić sposób, w jaki obecnie pracują audytorzy i doradcy. Sprawia on, że to przedstawienie nadal trwa, ponieważ często widzimy, że role audytorów i doradców odgrywane są przez tę samą firmę, co stwarza oczywisty konflikt interesów. Dziś w sprawozdaniu zawarliśmy apel o oddzielenie działów audytu od działów doradczych, pomimo prób blokowania tego, podejmowanych również przez konserwatystów.

- Po trzecie, potrzebujemy przepisów przeciwko firmom fasadowym. Parlament zażądał tych przepisów i został wysłuchany przez Komisję, ale obecnie państwa członkowskie UE nie mogą osiągnąć w tej kwestii porozumienia. Wzywamy je do jak najszybszego odblokowania tego kluczowego rozporządzenia.

Aurore Lalucq, eurodeputowana i rzeczniczka Grupy S&D ds. podatków, powiedziała:

- Dziś w naszym społeczeństwie mamy do czynienia z dwoma równoległymi systemami. Są zwykli ludzie, którzy płacą podatki, i są superbogaci, którzy uważają, że nasze przepisy dotyczące podatków ich nie dotyczą. Jest to niedopuszczalne i nie do utrzymania, ale można to zmienić.

- Systemy podatkowe mające na celu przyciągnięcie zamożnych osób do inwestowania lub mieszkania na ich terytorium są niepokojące i niesprawiedliwe, zwłaszcza kiedy przyznaje się im hojne ulgi podatkowe, które nie mają zastosowania do obywateli. Pogłębia to nierówności społeczne i ekonomiczne. Komisja Europejska powinna ocenić wpływ tych systemów podatkowych i podjąć odpowiednie działania.

- Afera Pandora Papers po raz kolejny dowodzi, że walka z nadużyciami podatkowymi zakończy się sukcesem tylko wtedy, kiedy zwiększymy przejrzystość. Złożone struktury własnościowe ukrytego systemu finansowego oszustów podatkowych, uchylających się od płacenia podatków i osób zajmujących się praniem pieniędzy, prosperują dzięki tajemnicy. Musimy wiedzieć, kto naprawdę jest właścicielem danych firm.

- Będziemy również nadal naciskać na lepsze regulacje i nadzór nad wszystkimi pośrednikami - takimi jak zarządzający majątkiem, kancelarie prawne, agenci zakładający spółki i księgowi - którzy opracowują i wdrażają te złożone systemy w celu ochrony bogactwa i aktywów przed kontrolą. Bezkarność nie może zostać utrzymana.

- Na koniec wzywamy przywódców UE, aby uściślili listę rajów podatkowych w UE, włączając minimalny poziom treści ekonomicznej jako kryterium określające, co stanowi raj podatkowy, a także wprowadzając surowe sankcje.

Koordynatorka
Francja