Przemysł przyszłości będzie miał ekologiczny, zrównoważony i socjalny charakter - proponuje Grupa S&D

green sustainable industry

Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim przedstawili dziś śmiałą strategię odbudowy i ożywienia przemysłu w UE. Stanowisko, przyjęte przez Grupę S&D, koncentruje się na kluczowych kwestiach środowiskowych, socjalnych, cyfrowych i finansowych, które muszą towarzyszyć wdrażaniu Europejskiego Zielonego Ładu.

Ismail Ertug, wiceprzewodniczący Grupy S&D, odpowiedzialny za przemysł, powiedział:

- Jako Socjaliści i Demokraci jesteśmy przekonani, że europejska strategia polityki przemysłowej powinna wspierać integracyjną i zrównoważoną industrializację oraz znacznie zwiększyć udział przemysłu w tworzeniu dobrobytu i nowych, wysokiej jakości miejsc pracy. Walczymy o neutralność klimatyczną, zrównoważony rozwój, innowacje i konkurencyjność oraz nalegamy na dążenie do integracji społecznej, która nie pozostawi żadnego pracownika ani regionu samemu sobie.

- Potrzebujemy polityki przemysłowej, aby w pełni przyswoić sobie nową rzeczywistość cyfrową. Potrzebujemy jej, aby pobudzić innowacje, przynieść korzyści konsumentom oraz zapewnić naszym przedsiębiorstwom sprawiedliwy dostęp do rynków międzynarodowych.

- Oczywiście, jak zawsze, zagwarantujemy, aby we wszystkich proponowanych przez nas politykach przestrzegane były najwyższe standardy społeczne. W końcu pracujemy na rzecz ludzi!

Dan Nica, rzecznik Grupy S&D ds. przemysłu i badań naukowych, powiedział:

- Dokument strategiczny dotyczący europejskiej polityki przemysłowej, przyjęty dziś przez naszą Grupę, pojawia się w czasie, gdy ochrona życia jest dla wszystkich najwyższym priorytetem. Nigdy jednak nie możemy przeoczyć faktu, że ochrona miejsc pracy, dobrobytu, źródeł utrzymania naszych obywateli i naszego klimatu zawsze będzie na pierwszym planie postępowego programu.

- Pandemia COVID-19 ujawniła kruchość naszych łańcuchów dostaw i niewystarczalność naszych sieci informatycznych. Dlatego też cztery główne wnioski wyciągnięte z kryzysu związanego z pandemią COVID-19, dzięki którym planujemy budować przyszłość, są następujące: wzmocnienie łańcuchów wartości; przywrócenie przemysłu w Europie, szczególnie w kluczowych i strategicznych obszarach, wraz ze wzmocnieniem i reintegracją szeregu procesów przemysłowych w UE; zwiększenie cyfryzacji naszych gałęzi przemysłu; rozwój gospodarki przemysłowej w oparciu o Europejski Zielony Ład.

Carlo Calenda, sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. strategii przemysłowej, powiedział:

- W czasie pracy nad strategią przemysłową musimy podkreślić fundamentalne znaczenie, jakim jest stawienia czoła tej historycznej chwili w ramach dwóch różnych faz: pierwszej, koncentrującej się na ożywieniu i drugiej, opartej na zarządzaniu transformacją.

- Nie powinniśmy zmieniać naszych ambitnych celów w zakresie cyfryzacji i ochrony środowiska, jednak kryzys związany z pandemią COVID-19 ma poważny wpływ na nasze systemy produkcyjne i musimy unikać nowych obciążeń dla naszych przedsiębiorstw. Fundusz Odbudowy odegra kluczową rolę we wspieraniu europejskich przedsiębiorstw i MŚP; nalegamy na to, by położony został szczególny nacisk na budowę fundamentów pod zrównoważoną, wspólną przyszłość.

- Przyszłość pracowników i przedsiębiorstw będzie również zależeć od tego, w jaki sposób będziemy działać w kwestii ochrony środowiska i transformacji cyfrowej; głównym celem jest zarządzanie ryzykiem, związanym z podwójną transformacją oraz zapewnienie, by nikt nie został pozostawiony samemu sobie.

Przeczytaj pełen tekst stanowiska dotyczącego strategii przemysłowej Grupy S&D tutaj.

Członek
Rumunia