Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj zalecenia dla państw członkowskich UE, aby koordynowały swoje działania w zakresie znoszenia ograniczeń i wznawiania działalności gospodarczej. Zaproponowany przez Komisję plan działania nie spełnia jednak oczekiwań Socjalistów i Demokratów.

Przewodnicząca Grupy S&D w Parlamencie Europejskim, Iratxe García powiedziała:

- Rozumiemy, że państwa członkowskie mają wiodące kompetencje, a każdy kraj znajduje się w innej sytuacji, ale oczekujemy od Komisji czegoś więcej. Powinna ona przewodzić skoordynowanemu znoszeniu ograniczeń, związanych z kwarantanną, w ramach którego obywatele będą się czuli bezpiecznie.

- Musimy uniknąć kolejnego wzrostu liczby zakażeń i uzyskać jasne wskazania i harmonogram dla różnych etapów znoszenia ograniczeń. Powinien istnieć wspólny i jasny protokół do zastosowania.

- Zdrowie musi znaleźć się na pierwszym miejscu; powinniśmy zapewnić, by wszystkie obiekty medyczne i niezbędny sprzęt były dostępne przed przejściem do następnego kroku. Obejmuje to szeroką dostępność sprzętu ochrony indywidualnej, testów i urządzeń do testów.

- Komisja jest ponadto odpowiedzialna za jak najszybsze przywrócenie swobodnego przepływu osób, towarów, usług i kapitału. Powinna więc przygotować strategię dotyczącą tego, w jaki sposób i kiedy powinny zostać otwarte granice pomiędzy państwami członkowskimi oraz zapewnić poczucie pewności obywatelom i przedsiębiorstwom.

- Kluczowe znaczenie ma powolne wznowienie działalności gospodarczej w Europie, a można tego dokonać tylko w skoordynowany sposób. Nasze gospodarki są od siebie zależne, a dostęp do zapasów towarów i pracowników zależy w wielu przypadkach od przedsiębiorstw z innych państw członkowskich.

- Jeśli chodzi o propozycję wykorzystywania aplikacji śledzących na telefonach komórkowych obywateli, będziemy w tej w kwestii czujni. To nie Chiny i ten kryzys nie powinien podważać naszych praw podstawowych. Te aplikacje muszą być w pełni zgodne z przepisami UE w zakresie ochrony danych i prywatności. Trzeba będzie udowodnić, że są one skuteczne w zmniejszaniu liczby zakażeń oraz że mają charakter dobrowolny i tymczasowy. Deweloperzy aplikacji nie mogą gromadzić żadnych danych w celach komercyjnych, a aplikacje muszą być w pełni przejrzyste dla użytkowników, a także umożliwiać kontrolę publiczną i pełen nadzór ze strony organów ochrony danych.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson