W reakcji na doniesienia w sprawie afery Pandora Papers, największego w historii wycieku zagranicznych dokumentów, w ramach którego Międzynarodowe Konsorcjum Dziennikarzy Śledczych ujawniło tajne transakcje finansowe ponad 100 miliarderów i 30 światowych przywódców, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wezwali do rozprawienia się z nadużyciami podatkowymi. UE potrzebuje głosowania w Radzie zgodnie z zasadą większości kwalifikowanej w sprawach podatkowych, reformy kodeksu postępowania w zakresie opodatkowania przedsiębiorstw, ostrzejszych kryteriów dotyczących rajów podatkowych oraz zdecydowanych sankcji, a także większej przejrzystości w celu skuteczniejszego zwalczania przestępstw finansowych i unikania opodatkowania. W najbliższą środę Parlament Europejski będzie debatował i głosował nad sprawozdaniem w sprawie zwalczania szkodliwych praktyk podatkowych, którego autorką jest eurodeputowana Aurore Lalucq, rzecznika Grupy S&D do spraw podatkowych.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- W czasie, kiedy próbujemy znaleźć sposoby sfinansowania odbudowy gospodarki po pandemii, afera Pandora Papers ujawnia szokująco prawdziwe koszty równoległego systemu finansowego. Z powodu tego, że niektórzy najbogatsi ludzie na świecie płacą niewielkie podatki lub nie płacą ich wcale, tracimy biliony euro w wyniku unikania podatków i uchylania się od opodatkowania. Pieniędzy tych pilnie potrzebujemy, aby zwalczać rosnące nierówności w naszych społeczeństwach i budować lepszą przyszłość dla wszystkich. Ta niesprawiedliwość musi się skończyć. Apelujemy o przejście w Radzie na głosowanie większością kwalifikowaną w sprawach podatkowych. Rzeczą niedopuszczalną jest to, aby przywódcy polityczni, zaangażowani w tego rodzaju praktyki, mieli prawo wetować sprawiedliwość podatkową i przejrzystość.

Eurodeputowany Jonás Fernández, rzecznik Grupy S&D ds. gospodarczych i monetarnych, powiedział:

- Afera Pandora Papers ponownie udowadnia, że walka z praniem pieniędzy i unikaniem opodatkowania może się powieść tylko wówczas, jeśli zwiększymy przejrzystość. Skomplikowane struktury własnościowe równoległego systemu finansowego osób unikających podatków, osób uchylających się od płacenia podatków i osób piorących pieniądze prosperują w tajemnicy. Musimy wiedzieć, kto tak naprawdę jest właścicielem firm i trustów oraz prowadzi ich interesy. Dlatego też proponujemy ciągłe zwiększanie publicznego dostępu do informacji, dotyczących rzeczywistej własności korporacji i trustów. Ustanowiliśmy szeroko ten standard dla firm z UE, ale teraz musimy poszerzyć go również na firmy, które mają swoją siedzibę poza UE. Spółka fasadowa na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych nie powinna mieć możliwości zakupu nieruchomości w UE bez ujawnienia jej faktycznego właściciela.

- Należy zintensyfikować wymianę informacji pomiędzy jednostkami informacji finansowej, śledzącymi podejrzane transakcje. Będziemy pracować nad najnowszymi wnioskami Komisji w tej sprawie, aby zapewnić, by nowy organ ds. przeciwdziałania praniu pieniędzy mógł w znaczący sposób wzmocnić współpracę i wspólne zdolności dochodzeniowe.

- W dalszym ciągu naciskamy również na lepsze regulacje i nadzór nad wszystkimi pośrednikami, takimi jak zarządcy majątku, kancelarie prawne, agenci tworzenia spółek i księgowi, którzy projektują i wdrażają te złożone schematy, obejmujące firmy fasadowe w kilku rajach podatkowych, aby chronić majątek i aktywa przed kontrolą. Bezkarność nie może dalej trwać.

Eurodeputowana Aurore Lalucq, rzeczniczka Grupy S&D ds. podatków i autorka sprawozdania w sprawie szkodliwych praktyk podatkowych, które będzie głosowane w tym tygodniu w Parlamencie Europejskim, powiedziała:

- Afera Pandora Papers ponownie w sposób szokujący ilustruje kluczową rolę, jaką odgrywają raje podatkowe w ukrytych operacjach globalnego równoległego świata finansowego, umożliwiając najbogatszym ludziom na świecie ukrywanie swojego bogactwa i unikanie swoich obowiązków podatkowych. Mam nadzieję, że afera Pandera Papers będzie wreszcie wystarczająco głośnym sygnałem ostrzegawczym dla przywódców UE i Komisji, aby zmusić ich do podjęcia działań w tej sprawie. Główne narzędzie UE do zwalczania szkodliwych praktyk podatkowych, czyli kodeks postępowania w zakresie opodatkowania przedsiębiorstw, wymaga pilnej reformy, aby mógł się on stać ostrym narzędziem walki z nadużyciami podatkowymi.

- W moim sprawozdaniu wzywamy przywódców UE, aby wzmocnili wreszcie skuteczność unijnej listy rajów podatkowych. Chodzi o uwzględnienie minimalnego poziomu istoty gospodarczej jako kryterium tego, co stanowi raj podatkowy, a także o surowe sankcje. Taki jest cel naszej naszego wniosku w sprawie FATAL - „Ram dotyczących agresywnych systemów opodatkowania i niskich stawek”. Niektóre z najbardziej znanych rajów podatkowych na świecie nie są nawet wymienione na unijnej liście, a jutro ministrowie finansów UE mają odpuścić jeszcze większej ich liczbie. Kraje, które figurują nadal na czarnej liście, nie reprezentują niestety najważniejszych przepływów finansowych.

- Aby walczyć z nadużyciami podatkowymi ze strony niektórych z najbogatszych i najpotężniejszych osób na świecie, zakres Kodeksu Postępowania musi zostać wreszcie poszerzony o preferencyjne systemy podatku dochodowego od osób fizycznych, mające na celu przyciągnięcie tych wysoce mobilnych, zamożnych jednostek.

- Musimy dokładnie wiedzieć, kto i czego domaga się w Radzie, zwłaszcza, jeśli okaże się, że niektórzy ministrowie są zamieszani w skandal związany z uchylaniem się od płacenia podatków. Pełna przejrzystość jest dziś potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

Przewodnicząca
Koordynatorka