Parlament Europejski i niemiecka prezydencja w Radzie osiągnęły dzisiaj porozumienie polityczne, które gwarantuje, że treści terrorystyczne zamieszczane w Internecie będą usuwane w ciągu godziny. Porozumienie to wprowadza wspólne przepisy UE dotyczące usuwania treści o charakterze terrorystycznym, gwarantując jednocześnie ochronę podstawowych praw podstawowych, takich jak wolność słowa.

Marina Kaljurand, negocjatorka Grupy S&D ds. rozporządzenia w tej sprawie, powiedziała:

- W dzisiejszym świecie walka z terroryzmem odbywa się teraz zarówno w trybie online, jak i offline. Dzisiejsze porozumienie stanowi prawdziwy przełom w internetowej walce z terroryzmem dzięki nowym przepisom, które zapewniają, że dostawcy usług hostingowych, tacy jak Google czy Facebook, usuwać będą treści terrorystyczne online tak szybko, jak będzie to możliwe.

- Terroryści zawsze będą dążyć do podważenia naszych wolnych i otwartych demokracji, ale nigdy na to nie pozwolimy. Dzisiejsze porozumienie wzmacnia nasze bezpieczeństwo, nie rezygnując przy tym z podstawowych zasad, takich jak wolność słowa. Zapewniliśmy, że dzisiejsze porozumienie nie będzie zawierało żadnych zobowiązań dotyczących automatycznego filtrowania, a treści edukacyjne, dziennikarskie, artystyczne lub badawcze będą chronione.

- Treści online mają charakter transgraniczny; doceniamy ciężką pracę i współpracę ponad granicami, które już mają miejsce pomiędzy władzami w ramach walki z terroryzmem. Jednak podczas negocjacji ciężko pracowaliśmy nad tym, aby poprawić tę współpracę i sprawić, aby usuwanie treści terrorystycznych w Internecie pozbawione było luk prawnych, zapewniając, by organy państw członkowskich, w których znajduje się dostawca usług hostingowych, były zaangażowane w proces usuwania od samego początku i miały ostatnie słowo w kwestii usuwania danych treści.

KALJURAND Marina
Przewodnicząca delegacji
Członkini
Estonia