Opublikowane:

Dziś państwa członkowskie mają ostatnią szansę, aby poprzeć wynik negocjacji w sprawie aktualizacji zasad dotyczących koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, w tym zasiłków dla bezrobotnych, zasiłków rodzinnych i dla opiekunów długoterminowych, jak też zasad delegowania pracowników i powiązanych z nimi kwestii prawnych. Porozumienie zostało zawarte między Parlamentem a Radą w zeszłym tygodniu, jednak teraz grupa państw członkowskich próbuje zablokować kolejne kroki w tym procesie, aby uniemożliwić jego finalizację.

Guillaume Balas, europoseł z Grupy S&D oraz negocjator z ramienia Parlamentu Europejskiego, powiedział:

• Państwa członkowskie muszą przestać zachowywać się jak rozkapryszone dzieci i przyjąć wreszcie odpowiedzialność za los 500 milionów obywateli Europy. Powinny więc przestać blokować uchwalenie przepisów w zakresie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, bo robią to na niekorzyść obywateli Europy i pracowników. My, Socjaliści i Demokraci, podobnie jak inne ugrupowania w Parlamencie, jesteśmy gotowi na wykonanie dalszych kroków w Komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych w następny wtorek oraz na Sali plenarnej w kwietniu. W czasach zwiększonej mobilności pracowników ochrona praw socjalnych jest niezwykle ważna. Nadszedł czas na działanie!

WOLSCHLAGER Markus

Political Advisor
Austria

Europejska agenda cyfrowa nie może nikogo pominąć - mówi Grupa S&D