Opublikowane:

Dziś państwa członkowskie mają ostatnią szansę, aby poprzeć wynik negocjacji w sprawie aktualizacji zasad dotyczących koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, w tym zasiłków dla bezrobotnych, zasiłków rodzinnych i dla opiekunów długoterminowych, jak też zasad delegowania pracowników i powiązanych z nimi kwestii prawnych. Porozumienie zostało zawarte między Parlamentem a Radą w zeszłym tygodniu, jednak teraz grupa państw członkowskich próbuje zablokować kolejne kroki w tym procesie, aby uniemożliwić jego finalizację.

Guillaume Balas, europoseł z Grupy S&D oraz negocjator z ramienia Parlamentu Europejskiego, powiedział:

• Państwa członkowskie muszą przestać zachowywać się jak rozkapryszone dzieci i przyjąć wreszcie odpowiedzialność za los 500 milionów obywateli Europy. Powinny więc przestać blokować uchwalenie przepisów w zakresie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, bo robią to na niekorzyść obywateli Europy i pracowników. My, Socjaliści i Demokraci, podobnie jak inne ugrupowania w Parlamencie, jesteśmy gotowi na wykonanie dalszych kroków w Komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych w następny wtorek oraz na Sali plenarnej w kwietniu. W czasach zwiększonej mobilności pracowników ochrona praw socjalnych jest niezwykle ważna. Nadszedł czas na działanie!

WOLSCHLAGER Markus

Political Advisor
Austria

Będziemy naciskać na desygnowaną na wiceprzewodniczącą Komisji, Šuicę, aby zapewnić pełne zaangażowanie ludzi w debatę na temat przyszłości Europy - mówi Grupa S&D