Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim nakreślili w tym tygodniu priorytety dotyczące wzmocnienia UE, aby umożliwić jej lepsze reagowanie na nowe i przyszłe wyzwania oraz usunąć niedociągnięcia, uwypuklone przez pandemię COVID-19. Z priorytetami, dotyczącymi konstytucyjnej przyszłości UE w ramach silniejszej unii politycznej można się zapoznać tutaj.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Dzisiejsze wyzwania po prostu nie uznają granic. Nierówności, pandemie, zmiany klimatu, migracja i cyfryzacja to konkretne wyzwania, przed jakimi wszyscy stoimy w naszym życiu codziennym, niezależnie od tego, w którym miejscu mieszkamy w Europie.

- Kryzys związany z wybuchem pandemii COVID-19 wymagał nadzwyczajnych i wspólnych, europejskich rozwiązań. Kryzys uwidocznił pewne poważne niedociągnięcia w UE, które należy naprawić w najbliższych miesiącach i roku. UE musi mieć więcej kompetencji w dziedzinie ochrony zdrowia, aby była bardziej skuteczna; musimy także włączyć do traktatu Zielony Ład, w tym cel w zakresie neutralności klimatu, a także protokół społeczny zapewniający, by swobody gospodarcze nie miały pierwszeństwa nad prawami pracowniczymi oraz europejski filar praw socjalnych w celu zapewnienia postępu społecznego. Musimy także przejść od jednomyślności do głosowania większościowego w kluczowych obszarach, aby przyspieszyć podejmowanie decyzji w pilnych kwestiach. Dlatego też nasza Grupa opracowała europejską wizję nowego programu działań politycznych i reformy instytucjonalnej wraz z krótko- i długoterminowymi propozycjami.

- Dzięki zmianie sposobu myślenia możemy zapewnić bardziej społeczną i bardziej europejską reakcję na polityczne, społeczne i gospodarcze konsekwencje kryzysu związanego z pandemią Covid-19, a jednocześnie przybliżyć UE obywatelom.

Domènec Ruiz Devesa, rzecznik Grupy S&D do spraw konstytucyjnych, powiedział:

- Obchodząca 70. rocznicę swojego istnienia UE wciąż stoi przed nowymi wyzwaniami, a walka z pandemią COVID-19 jest najnowszym z długiej listy niedokończonych przedsięwzięć, od klimatu po migrację. Potrzebujemy nowej europejskiej architektury instytucjonalnej, aby zapewnić nowe sposoby myślenia i nowe sposoby działania, w postaci ściślejszej, doskonalszej unii politycznej, która będzie bardziej skuteczna, przejrzysta i demokratyczna.

- Musimy w szczególności wzmocnić rolę Parlamentu Europejskiego poprzez prawo inicjatywy i uprawienia śledcze oraz zapewnienie mu pełnego prawa do współdecyzji z Radą. Komisja powinna być w większym stopniu odpowiedzialna nie tylko przed Parlamentem, ale także przed obywatelami. Rada powinna stać się bardziej przejrzysta, demokratyczna i skuteczna dzięki głosowaniu z zastosowaniem większości kwalifikowanej w takich obszarach, jak podatki lub polityka społeczna i sprawy zagraniczne.

- Dzięki wzmocnieniu europejskiego obywatelstwa i aktywnemu zaangażowaniu ludzi w proces decyzyjny w ramach bardziej partycypacyjnego dialogu, możemy zwiększyć poparcie obywateli dla europejskiego projektu. Z niecierpliwością oczekujemy na debatę na temat niniejszego wkładu Grupy S&D w wymiar instytucjonalny Unii z udziałem obywateli i zorganizowanego społeczeństwa obywatelskiego w ramach zbliżającej się Konferencji na temat Przyszłości Europy.

Priorytety Grupy S&D dotyczące przyszłości UE obejmują:

• Pełne wykorzystanie traktatu lizbońskiego w celu zapewnienia najlepszej realizacji polityk europejskich, w tym uruchomienie klauzul pomostowych w celu poszerzenia głosowania w Radzie w oparciu o większość kwalifikowaną,
  • Uzupełnienie unii walutowej o unię finansową, a także reforma paktu stabilności i wzrostu oraz mandatu EBC,
  • Konstytucjonalizacja nowych polityk i kompetencji w zakresie Europy socjalnej, zmian klimatu i unii w dziedzinie zdrowia publicznego,
  • Silniejszy budżet europejski wzmocniony nowymi zasobami własnymi, w tym wspólnym opodatkowaniem oraz zwiększona rola Parlamentu Europejskiego w dziedzinie dochodów,
  • Silniejszy Parlament Europejski: prawo inicjatywy legislacyjnej, pełna procedura współdecyzji, silniejsza kontrola polityczna nad Komisją,
  • Znacząca poprawa przejrzystości instytucji, zwłaszcza w ramach Rady,
  • Włączenie protokołu postępu społecznego i europejskiego filaru praw socjalnych w przypadku zmian w traktacie,
  • Stałe i ustrukturyzowane formy uczestnictwa obywateli - oparte na równowadze płci i równowagi społecznej - oraz nowe modele edukacji obywatelskiej UE,
  • Udoskonalenie procesu „Spitzenkandidaten”,
  • Wprowadzenie ponadnarodowych list w celu wyboru części członków PE, wraz z zasadami zapewniającymi poszanowanie równowagi między dużymi, średnimi i małymi państwami członkowskimi,
  • Obrona jakości demokracji w UE i funkcjonowania instytucji europejskich, a także demokratycznego projektu UE.

Powiązane dokumenty

S&D Paper on the EU´s constitutional future: towards a stronger political union

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca