Parlament Europejski przyjął w dniu dzisiejszym sprawozdanie sporządzone przez eurodeputowanego Grupy S&D, Tonino Piculę, w sprawie nowej strategii rozszerzenia UE. Podkreśla ono, że jeśli UE chce być geopolitycznym graczem, musi pozostać otwartym projektem, a także proponuje jasny termin zakończenia negocjacji akcesyjnych; powinny one zakończyć się do końca 2030 roku.

Zdaniem Socjalistów i Demokratów rozszerzenie jest jedną z najbardziej udanych polityk UE, ale należy je ożywić, aby UE zachowała swoje geostrategiczne znaczenie i wiarygodność. Musi ono zostać również odpowiednio przeprowadzone, wyciągając wnioski z poprzednich akcesji; w centrum procesu powinny także znaleźć się praworządność i reformy demokratyczne.

W sprawozdaniu tym stwierdza się również, że warunkiem pozostania na europejskiej ścieżce jest zgodność ze wspólną polityką zagraniczną UE. Oznacza to, że negocjacje akcesyjne z Serbią mogą posunąć się naprzód tylko wtedy, kiedy kraj ten poprze unijne sankcje wobec Rosji! W przeciwnym razie UE powinna również ponownie rozważyć przyznanie funduszy unijnych dla serbskiego rządu.

Główne wnioski, jakie znalazły się w sprawozdaniu:

• Nie powinno być alternatyw dla rozszerzenia UE.
  • Jasne terminy: Negocjacje akcesyjne powinny zakończyć się do końca 2030 roku.
  • Głosowanie większością kwalifikowaną w obszarach istotnych dla procesu akcesyjnego, z wyjątkiem ostatecznej decyzji, w celu usprawnienia procesu decyzyjnego, dzięki czemu unikniemy sporów dwustronnych jako narzędzia blokującego.
  • Finansowanie z UE i jego namacalne wyniki muszą być bardziej widoczne w krajach objętych procesem rozszerzenia.
  • Nagradzanie krajów kandydujących za dokonanie przez nie trwałych postępów, w tym poprzez stopniowe wprowadzanie ich na jednolity rynek UE oraz reagowanie w czasie rzeczywistym na cofanie się lub utrzymujący się brak postępów.
  • Główny negocjator ze strony UE dla każdego kraju; mogłoby to korzystnie wpłynąć na przejrzystość procesu, przede wszystkim podczas komunikowania się z obywatelami krajów kandydujących.

Eurodeputowany Tonino Picula, rzecznik Grupy S&D do spraw zagranicznych oraz sprawozdawca Parlamentu Europejskiego ds. nowej strategii rozszerzenia, powiedział:

- Widok flagi UE podniesionej w parlamencie Ukrainy po uzyskaniu statusu kandydata był wielkim przeżyciem. Przypomniało to nam, jak ważne jest członkostwo w naszej rodzinie dla tych, którzy pragną do nas dołączyć.

- Agresywna wojna Rosji przeciwko Ukrainie i europejskim wartościom przypomniała nam o znaczeniu i wartości członkostwa w UE, nadając większy impet polityce rozszerzenia. Szkoda, że trzeba było brutalnej wojny, żeby nam o tym przypomnieć. Rozszerzenie musi ponownie stać się geopolitycznie strategiczną polityką UE! I naprawdę musimy ponownie zaangażować się w kwestię rozszerzenia na Bałkanach Zachodnich. Dalsze opóźnienie w procesie rozszerzenia UE sprawi, że region będzie bardziej podatny na zagrożenia.

- Jestem głęboko przekonany, że proces rozszerzenia może zachęcić do przeprowadzenia długo oczekiwanych reform, związanych z wejściem do UE. Musimy usprawnić podejmowanie decyzji. Nie możemy po raz kolejny tracić czasu, jak w przypadku Macedonii Północnej i Albanii.

- Ale chociaż Grupa S&D chce, aby UE przyspieszyła proces rozszerzenia, jest rzeczą jasną, że jego sukces zależy również od krajów ubiegających się o przyłączenie do naszej unijnej rodziny. Muszą one dokonać jasnych, proeuropejskich wyborów. Członkostwo w UE to nie tylko unijne fundusze i korytarze transportowe. UE reprezentuje przede wszystkim zbiór wartości i zasad, które należy podzielać i których należy przestrzegać.

Chorwacja