Socjaliści i Demokraci przyjmują z zadowoleniem nowe rozporządzenie w sprawie magazynowania gazu. Uważają oni, że ich pomysły uwzględnione w niniejszym rozporządzeniu zapewnią, iż dostawy energii dla obywateli i przedsiębiorstw w UE nie zostaną przerwane w przyszłym sezonie zimowym. Wspólne zakupy gazu z krajów trzecich to wielkie osiągnięcie Grupy S&D. Oznacza to, że od teraz możliwe będzie wspólne negocjowanie na szczeblu unijnym cen dostaw gazu z innych części świata. Według Grupy S&D ten dobrowolny mechanizm wspólnych zakupów jest lepszy niż obecna sytuacja, w której każde państwo członkowskie indywidualnie negocjuje na światowych rynkach. Dzięki nowemu podejściu UE będzie miała znacznie lepszą i silniejszą pozycję w negocjacjach.

Dla Socjalistów i Demokratów kluczowym elementem jest przejrzystość. Grupa S&D będzie w dalszym ciągu nalegać na zapewnienie informacji o sposobie negocjowania cen, ponieważ według Grupy jest to szczególnie ważne w przypadku umów dwustronnych między producentami gazu spoza UE a krajami odbiorcami, a także na rynkach spotowych.

Po przyjęciu na dzisiejszym posiedzeniu plenarnym przez Parlament Europejski niniejsze rozporządzenie musi zostać zaakceptowane również przez państwa członkowskie w Radzie Unii Europejskiej.

Patrizia Toia, negocjatorka Grupy S&D ds. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego w sprawie magazynowania gazu, powiedziała:

- W czasach skrajnych wahań cen surowców energetycznych nasza Grupa uważa za rzecz kluczową, aby UE miała jak najlepszą pozycję negocjacyjną z krajami trzecimi. Praktyka pokazała, że ​​ partnerzy handlowi często wywierają presję na poszczególne państwa członkowskie i tym samym sprawiają, że wiele europejskich rządów kupuje gaz po wysokich cenach. Jest to niekorzystne dla naszej gospodarki, ale szczególnie obciąża gospodarstwa domowe o niższych dochodach oraz małe i średnie przedsiębiorstwa. Udowodnił to ubiegły sezon zimowy, kiedy wysokie rachunki za prąd i ogrzewanie mocno dotknęły Europejczyków w całej Unii.

Dan Nica, rzecznik Grupy S&D w Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii PE, powiedział:

- Nasza Grupa od dawna wzywa do wyznaczenia ambitnych celów w zakresie magazynowania gazu; w nowych przepisach ustaliliśmy cel w postaci wypełnienia magazynów w przynajmniej 80% w 2022 roku i 90% w 2023 roku. Potrzebujemy tego, aby uniknąć powtórki sytuacji z ubiegłego roku, kiedy na początku jesieni poziom magazynowania gazu był alarmująco niski. Odegrało to wielce negatywną rolę w postaci podniesienia rachunków za energię elektryczną dla naszych obywateli i przedsiębiorstw; musimy wyciągnąć lekcję z tego błędu. Bardzo ważnym punktem jest dla nas również kształtowanie się cen. Obywatele i przedsiębiorstwa nie mogą po prostu otrzymywać rachunków. Wszyscy mamy prawo wiedzieć o mechanizmie kształtowania się cen, nie tylko w przypadku kontraktów bilateralnych pomiędzy producentami gazu spoza UE a krajami odbiorcami, ale także w przypadku zakupów na rynkach spotowych, ponieważ nabywana jest tam znaczna część gazu, zużywanego w UE. Na razie ten mechanizm jest „czarną skrzynką”, a Grupa S&D pragnie położyć temu kres.

Przewodniczący delegacji
Rumunia