Dziś w Komisji Budżetowej Parlamentu Europejskiego eurodeputowani wysłuchali Sandry Galliny, dyrektor generalnej ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności (DG SANTE) w Komisji Europejskiej, na temat niezbędnej jasności w odniesieniu do finansowania strategii walki z pandemią Covid-19.

Eurodeputowani z Grupy S&D nie są niestety zadowoleni z udzielonych odpowiedzi i nadal domagają się przedstawienia dalszych szczegółów, niezależnie od ich formy (sprawozdanie Trybunału Obrachunkowego, wysłuchania z udziałem prezesów firm farmaceutycznych lub komisarzy, szybsza i szersza publikacja umów zakupu z wyprzedzeniem między Komisją i firmami farmaceutycznymi).

Eurodeputowana Eider Gardiazábal Rubial, rzeczniczka Grupy S&D ds. budżetu, powiedziała:

- W ciągu ostatnich kilku miesięcy poproszono nas o dwukrotne uzupełnienie budżetu UE, łącznie o 3 miliardy euro, głównie w celu sfinansowania przyspieszonych inwestycji firm farmaceutycznych w badania nad szczepionkami. Jak dotąd nadal nie wiemy dokładnie, ile pieniędzy trafiło do której firmy. Co więcej, państwa członkowskie twierdzą, że musiały uzupełniać te kwoty, ponieważ pieniądze zostały wykorzystane; i znowu nie wiemy, ile z nich trafiło do której z nich. Nie chcę wierzyć w to, że w dzisiejszych czasach firmy farmaceutyczne kierują się chęcią zysku. Solidarność w obliczu wspólnego zagrożenia jest tym, czym kieruje się nasza europejska odpowiedź na pandemię Covid-19.

- Parlament wywiązał się ze swoich obowiązków w związku z pilną sytuacją, z jaką mieliśmy do czynienia. Teraz obywatele chcą wiedzieć, jak to zostało zrobione i mają do tego prawo. Grupa S&D zajęła się tą sprawą i nie porzuci jej, dopóki nie uzyska szczegółowych odpowiedzi na te pytania.

GARDIAZABAL RUBIAL Eider

Chiru Dana
CHIRU Dana
Press Officer