Socjaliści i Demokraci wyrazili poważne zaniepokojenie tym, w jaki sposób Amazon traktuje swoich pracowników; stało się to podczas specjalnego wysłuchania, zorganizowanego dziś przez Komisję Zatrudnienia i Spraw Socjalnych w Parlamencie Europejskim. Wezwali oni także Jeffa Bezosa, prezesa tej firmy, do stawienia się przed Parlamentem i wzięcia odpowiedzialności za swój bardzo kontrowersyjny model biznesowy. Grupa S&D będzie również dążyć do zorganizowania w tej sprawie specjalnej debaty, która miałaby się odbyć podczas najbliższej sesji plenarnej.

Eurodeputowana Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D do spraw socjalnych, powiedziała:

- Amazon nie powinien mieć możliwości rozwijania swojego modelu w postaci niepewnych miejsc pracy w całej Europie, podkopując przy tym prawa pracowników i pozycję małych przedsiębiorstw w ramach nieuczciwej konkurencji. Amazon w każdej sekundzie śledzi ich pracowników i nie pozwala im nawet pójść do łazienki; to nienormalne i nieludzkie. Na Szczycie Społecznym w Porto przywódcy rządów Europy zobowiązali się do tworzenia w Europie nowych miejsc pracy wysokiej jakości. W tym celu potrzebujemy zmiany dyrektywy w sprawie agencji pracy tymczasowej oraz uniemożliwienia wykonywania prac strukturalnych w ramach umów o pracę tymczasową. W całej Europie musimy położyć kres umowom o pracę zawieranym bez określenia wymiaru czasu pracy. W Europie nie może być miejsca dla oprogramowania i sprzętu do monitoringu, którego Amazon używa do szpiegowania swoich pracowników i ich związków zawodowych!

- Jeff Bezos nie może po prostu zignorować demokratycznych praw Parlamentu Europejskiego; powinien on zostać pociągnięty do odpowiedzialności za praktyki stosowane w jego zakładach pracy. Musi on wziąć udział w wysłuchaniu na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego.

- Jako socjaliści będziemy nadal pracować w Parlamencie nad działaniami na szczeblu europejskim, mającymi na celu ochronę wszystkich pracowników oraz zapewnienie, że Amazon przestrzegać będzie europejskich przepisów i wartości. W Europie prawo do organizowania się i prawo do strajku nie podlegają negocjacjom. Jeff Bezos musi nauczyć się z tym żyć.

Eurodeputowany Pedro Marques, wiceprzewodniczący Grupy S&D ds. silnej Europy socjalnej, powiedział:

- To europejscy prawodawcy, a nie przedsiębiorstwa, tworzą prawo w Unii Europejskiej. Amazon powinien o tym pamiętać, kiedy depcze prawa pracowników.

- Europejscy przywódcy związkowi, reprezentujący ponad 12 milionów pracowników, podpisali list wzywający instytucje europejskie do wszczęcia dochodzenia w sprawie potencjalnie nielegalnych działań Amazona skierowanych przeciwko pracownikom Amazona w Europie. Oznacza to, że będziemy mieli do czynienia z poważnym problemem, jeśli kierownictwo firmy odmówi uznania swojej odpowiedzialności; chcemy to usłyszeć od tego człowieka. Jeff Bezos musi stawić się przed Parlamentem Europejskim.

- Wzrost zysków, zarejestrowany przez Amazona w wyniku pandemii, daje nam jeszcze więcej powodów, aby zaapelować o dokładne zbadanie praktyk, stosowanych przez tę firmę. Zagrożone są europejskie pieniądze i europejscy pracownicy.

Wiceprzewodniczący
Portugalia