Opublikowane:

W odniesieniu do trwających międzyinstytucjonalnych negocjacji dotyczących przyszłego składu Komisji Europejskiej przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, stwierdził:

- Słyszeliśmy, że przewodniczący Komisji Europejskiej, Antonio Tajani, oraz przewodniczący Rady Europejskiej, Donald Tusk, umówili się dziś na spotkanie. Grupy polityczne nie zostały oficjalnie o tym poinformowane. Przewodniczący Parlamentu, Tajani, nie otrzymał pełnomocnictwa od grup politycznych do reprezentowania Parlamentu w międzyinstytucjonalnych negocjacjach. Dlatego też dzisiejsze spotkanie Tajaniego i Tuska można uznać tylko i wyłącznie za wewnętrzne i nieoficjalne spotkanie przedstawicieli PPE.

• Jako Socjaliści i Demokraci traktujemy priorytetowo treści – nie pozwolimy na obsadzanie stanowisk za zamkniętymi drzwiami ani na ignorowanie programu politycznego. Chcemy fundamentalnej zmiany polityki, zmiany, która skieruje Europę na kurs ku sprawiedliwości społecznej i zrównoważonemu rozwojowi, czego żądają obywatele Europy.

• Podkreślamy nasze stanowisko z zeszłego tygodnia, że Parlament Europejski musi pozostać w centrum decyzji dotyczących wyboru przyszłego przewodniczącego Komisji Europejskiej. Wynika to z szacunku dla demokratycznej decyzji obywateli Europy, którzy uczestniczyli w tegorocznych wyborach do Europarlamentu z najwyższą odnotowaną od 20 lat frekwencją. Wzywamy negocjatorów do poszanowania ich głosów.

BULLMANN Udo

Delegacja Grupy S&D udaje się do Kigali na Zgromadzenie Państw Afryki, Karaibów i Pacyfiku oraz UE w celu przeciwdziałania zmianom klimatu i migracji przy pomocy postępowego podejścia

Rozpaczliwe warunki w obozach dla uchodźców sprawiają, że apele Grupy S&D o reformę europejskich przepisów azylowych są pilniejsze niż kiedykolwiek wcześniej

Edukacja nie oznacza seksualizacji! Polskie władze muszą zaniechać planów dotyczących zakazu edukacji seksualnej