S&D Times - Cotygodniowa aktualizacja. Najważniejsze wydarzenia w tym tygodniu i nadchodzące wydarzenia

S&D Times coffee tablet

Nadchodzące działania

Wysłuchanie publiczne w sprawie legalnej migracji

W poniedziałek Komisja Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych PE przeprowadzi wysłuchanie publiczne w sprawie legalnej migracji w UE. Grupa S&D uważa, że możliwości związane z bezpieczną i legalną migracją są korzystne dla UE. Dzięki nowym przepisom dotyczącym migracji będziemy mogli poradzić sobie z niedoborami na rynku pracy w UE oraz powstrzymać nielegalny wyzysk pracowników migrujących.

Wysłuchanie w sprawie katastrofy łodzi we Włoszech

We wtorek Komisja Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych PE wysłucha przedstawicieli włoskiej straży przybrzeżnej, unijnej agencji granicznej Frontex i organizacji pozarządowych w sprawie katastrofy łodzi u wybrzeży Kalabrii, w której zginęły dziesiątki mężczyzn, kobiet i dzieci. W następstwie tej tragedii domagamy się pełnej przejrzystości komunikacji między Fronteksem a włoskimi władzami.

Unijna strategia dotycząca inwestycji detalicznych

W środę Komisja Europejska ma wreszcie zaproponować unijną strategię dotyczącą inwestycji detalicznych, która może być dobrą okazją do zagwarantowania, aby rynki finansowe działały dla dobra ludzi. Jednak wniosek w tej sprawie najprawdopodobniej nie będzie zawierał całkowitego zakazu wypłacania nieprzejrzystych prowizji - zwanych też zachętami - doradcom finansowym, doradzających małym inwestorom. Przyniosłoby to rozczarowanie - ostrzega Grupa S&D, która od dawna wzywa do całkowitego zakazu stosowania zachęt jako jedynego sposobu ochrony konsumentów w UE podczas otrzymywania porad inwestycyjnych. Nasza Grupa nalega na to, aby obecny, nierzetelny system został zastąpiony przejrzystym modelem porad opartym na opłatach z góry.

Nadchodzące wydarzenia

Nowy plan działania na rzecz Europy socjalnej

W przyszłym tygodniu udajemy się do Berlina i Porto, aby przeprowadzić kampanię na rzecz naszego nowego planu działania na rzecz Europy socjalnej, wzywającego do tego, aby prawa socjalne miały taki sam priorytet jak cele gospodarcze i środowiskowe. Pierwszym przystankiem będzie kongres Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych (EKZZ), który odbędzie się w Berlinie w dniach 23-26 maja. Połączymy siły z naszymi partnerami związkowymi, aby zwiększyć świadomość znaczenia Europejskiego filaru praw socjalnych jako tarczy przed polityką oszczędnościową. Kolejnym kluczowym tematem będzie wzmocnienie rokowań zbiorowych w procesie transpozycji do prawodawstwa krajowego nowego europejskiego prawa dotyczącego adekwatnych płac minimalnych.

26 maja udamy się do Porto, gdzie weźmiemy udział w Szczycie Społecznym PES, a następnego dnia w Forum Społecznym zorganizowanym przez portugalski rząd. Dwa lata po Szczycie Społecznym w Porto, na którym wyznaczyliśmy kluczowe zobowiązania i cele, wrócimy tam, aby jeszcze bardziej wzmocnić naszą walkę o socjalną przyszłość. Zarówno w Berlinie, jak i w Porto delegacji Grupy S&D będzie przewodniczyć nasza rzeczniczka ds. zatrudnienia, Agnes Jongerius. Przyszłość Europy będzie socjalna albo nie będzie już Europy, jaką znamy i jakiej chcemy.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi inicjatywami i reakcjami na Facebooku, Twitterze, Instagramie, Telegramie, Mastodonie, Spotify, Apple Podcasts i TikToku!