Opublikowane:

Wniosek o wotum nieufności, zgłoszony przez rumuńskich socjaldemokratów wobec prawicowego premiera, Ludovica Orbana i jego gabinetu przyjęty został dziś większością głosów 261 do 139. Wniosek ten był spowodowany głównie podjętą przez rząd próbą strukturalnej zmiany prawa wyborczego zaledwie trzy miesiące przed planowanym terminem wyborów.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García powiedziała:

- Podjęta przez konserwatywny rząd próba zmiany prawa wyborczego w takim pośpiechu jest sprzeczna nie tylko z decyzją rumuńskiego Trybunału Konstytucyjnego, zgodnie z którą potrzeba co najmniej sześciu miesięcy na zmianę prawa wyborczego; jest ona również sprzeczna z zaleceniami Komisji Weneckiej dotyczącymi dobrych praktyk wyborczych, zgodnie z którymi możliwe jest to na co najmniej rok przed wyborami.

- Jeszcze bardziej niepokojący jest fakt, że wczoraj, podczas ponad ośmiogodzinnego posiedzenia, przypominającego maraton, rząd pana Orbana przyjął szereg aktów ustawodawczych, ustanawiając niebywały, niedemokratyczny rekord.

- Rumuni na to nie zasługują. Mam nadzieję, że polityczne siły w rumuńskim parlamencie znajdą sposób, który zapewni przywrócenie stabilności i powrót na ścieżkę demokratycznych reform, zgodnie z unijnymi wartościami.

Przewodniczący rumuńskiej delegacji w Grupie S&D, eurodeputowany Dan Nica powiedział:

- Ten rząd rzucił wyzwanie zarówno rumuńskim obywatelom, jak i Europie, nie tylko biorąc odpowiedzialność za siedem kluczowych aktów ustawodawczych przyjętych w ciągu ostatnich trzech miesięcy, ale także przyjmując w niedemokratyczny sposób w ciągu jednej nocy 56 aktów ustawodawczych, 25 rządowych rozporządzeń nadzwyczajnych i 31 decyzji, wbrew decyzjom Trybunału Konstytucyjnego i zaleceniom Komisji Weneckiej. Obejmują one szeroki zakres tematów, które mają bezpośredni wpływ na życie obywateli, od prywatyzacji służb ratunkowych i służb ochrony zdrowia po budżet państwa, a także strukturalne zmiany krajowego systemu wyborczego.

- Dlatego też, w imieniu rumuńskich sił demokratycznych, ponawiam apel do przewodniczącej von der Leyen, aby niezwłocznie przedstawiła opinię Komisji Europejskiej w sprawie praktyk, przyjętych przez rząd EPL.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

NICA Dan

Head of delegation