Po ogłoszeniu porozumienia na posiedzeniu Rady Europejskiej, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Rada Europejska osiągnęła historyczne porozumienie, a teraz nadszedł czas, aby głos zabrał Parlament Europejski. Aby zapewnić jak największą rozliczalność i przejrzystość, Parlament Europejski i Rada muszą mieć równe prawa, nie tylko przy zatwierdzaniu kolejnego wieloletniego budżetu, ale także w zakresie zarządzania Funduszem Odbudowy.

- Doceniamy wielkość Funduszu Odbudowy i przełomowe kroki, przyjęte przez krajowe rządy, takie jak emisja wspólnego długu. UE nowej generacji będzie finansowana z euroobligacji, a większość z 750 miliardów euro zostanie rozdysponowana w formie dotacji wypłacanych za pośrednictwem nowego koszyka środków własnych. Jako Socjaliści i Demokraci, mamy mapę drogową mającą na celu wzmocnienie zasobów własnych UE i będziemy do tego dążyć w najbliższych miesiącach; jest to jedyny sposób, aby UE solidarnie i bez dodatkowego obciążania obywateli i krajów członkowskich płaciła na Fundusz Odbudowy.

- Będziemy bardzo czujni w zakresie zarządzania. Nie zaakceptujemy reform strukturalnych narzuconych przez jakiekolwiek państwo członkowskie. Tym razem na pierwszym miejscu postawimy ludzi, mających do czynienia z kryzysem, a to oznacza osiągnięcie równowagi pomiędzy wymiarem gospodarczym, społecznym i ekologicznym naszej polityki, zgodnie z Europejskim Zielonym Ładem. Nie zgodzimy się też na osłabienie zasady warunkowości, jeśli chodzi o przestrzeganie zasad demokracji i praworządności. Wszelkie autorytarne reżimy powinny to wyraźnie zrozumieć.

- Jednak, jeśli chodzi o budżet na następne 7 lat, nie spełnia on naszych potrzeb. Nie spełnia on ambicji politycznych, wyrażonych w Europejskim Zielonym Ładzie lub w agendzie cyfrowej. Nie ma sensu rezygnować z takich transformacyjnych polityk, jak Horyzont Europa, Program InvestEU, Rozwój i Pomoc Humanitarna, Erasmus+ czy Europa Cyfrowa. Są to strategiczne polityki, których potrzebujemy, aby odbudować nasze geopolityczne znaczenie, niezależność przemysłową i spójność społeczną.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

Tuttlies Utta
Head of Department