„Jesteśmy zaszokowani niedawnymi doniesieniami na temat udziału rosyjskich służb wywiadowczych GRU w wybuchu składu broni w Republice Czeskiej w 2014 roku, w którym zginęło dwóch obywateli Czech. Ci sami agenci GRU są powiązani z otruciem Siergieja i Julii Skripalów w Wielkiej Brytanii w 2018 roku. To kolejny atak osób powiązanych z państwem rosyjskim na suwerennym terytorium Unii Europejskiej. Pokazuje on, jak niepokojąco daleko posunie się Rosja, aby osłabić Europę oraz ponownie potwierdza niebezpieczne i złośliwe zachowania rosyjskiego rządu.

Atak z udziałem rosyjskich służb wywiadowczych GRU na europejskich obywateli w którymkolwiek z państw członkowskich UE należy postrzegać jako poważny zamach na całą UE. To niedopuszczalny akt wrogości. Dziś jesteśmy w pełni solidarni z Republiką Czeską i wzywamy wszystkie państwa członkowskie i Radę Europejską, aby również okazały swoją solidarność, przyjmując zdecydowane, wspólne i konkretne środki wobec Rosji w odpowiedzi na ten atak.”

Manfred Weber, przewodniczący Grupy EPL
Iratxe García-Perez, przewodnicząca Grupy S&D
Dacian Cioloş, przewodniczący Grupy Odnowić Europę
Philippe Lamberts i Ska Keller, współprzewodniczący Grupy Zieloni/WSE