Zabierając głos przed dzisiejszą debatą i głosowaniem nad rezolucją w Parlamencie Europejskim w sprawie lepszej ochrony pracowników transgranicznych i sezonowych, zwłaszcza w kontekście kryzysu wywołanego COVID-19, Agnes Jongerius, eurodeputowana S&D i rzeczniczka Grupy S&D ds. zatrudnienia, powiedziała:

- Jako kluczowa siła robocza w gospodarstwach i rzeźniach, pracownicy transgraniczni i sezonowi zapewnili, że podczas kwarantanny mieliśmy na stołach świeżą żywność, ale zbyt często odmawia się im podstawowych praw pracowniczych i socjalnych. Liczne przypadki zakażeń COVID-19 w branży rolno-spożywczej ujawniły brak środków ochronnych i wykorzystywanie pracowników. Tylko wczorajszy nowy skandal w największej rzeźni w Europie, gdzie doszło do setek nowych zakażeń, rzuca światło na złe warunki pracy, brak bezpiecznego transportu i godziwego zakwaterowania, gdzie „dystans społeczny” jest nieosiągalnym luksusem. Pracowników nie można traktować jak artykuły jednorazowego użytku.

- Musi istnieć możliwość pociągania do odpowiedzialności pracodawców i agencji pracy tymczasowej za ich niewłaściwe postępowanie. Potrzebujemy jasnych warunków w zakresie tworzenia agencji pracy tymczasowej i znacznie silniejszego egzekwowania prawa przez wzmocnione inspekcje pracy w państwach członkowskich. Pracownicy zasługują na równe traktowanie i równe wynagrodzenie w miejscu pracy. Oczekujemy, że Komisja dokona przeglądu obowiązujących dyrektyw oraz zaproponuje kompleksowe wytyczne w celu zapewnienia sprawiedliwego traktowania pracowników sezonowych i transgranicznych oraz zagwarantowania im bezpieczeństwa.

Gabriele Bischoff, eurodeputowana S&D, odpowiedzialna za koordynację zabezpieczenia społecznego, powiedziała:

- Swoboda mieszkania i pracy w innym kraju UE jest filarem naszej Unii Europejskiej. Ale mobilność siły roboczej musi być nie tylko swobodna, ale także sprawiedliwa. Zbyt wielu spośród 1,9 miliona pracowników delegowanych i 2,3 miliona pracowników transgranicznych w Europie odmawia się zagwarantowanych praw pracowniczych i socjalnych. Aby zaradzić tej niesprawiedliwej sytuacji, Europejska Agencja Pracy musi odegrać w pełni swoją rolę, szczególnie w zakresie inspekcji pracy w miejscach pracy oraz w dziedzinie zgłaszania nadużyć. Wzywamy państwa członkowskie do pilnego zakończenia negocjacji w sprawie koordynacji zabezpieczenia społecznego. Tylko dzięki nowoczesnym i dostosowanym do celu przepisom oraz europejskiemu numerowi ubezpieczenia społecznego możemy położyć kres oszustwom socjalnym i wykorzystywaniu mobilnych pracowników.

Wiceprzewodnicząca
Przewodnicząca delegacji