Musimy pomóc Mołdawii w udzielaniu pomocy Ukraińcom!

Moldova

Eurodeputowana S&D, Evin Incir, weszła w skład misji rozpoznawczej* Parlamentu Europejskiego w Mołdawii, aby ocenić wpływ wojny, jaką toczy Rosja w Ukrainie. Eurodeputowani wyrazili poparcie dla ogromnych wysiłków podejmowanych przez ludność i władze Mołdawii w kwestii przyjęcia uchodźców z Ukrainy, a także ocenili dalsze potrzeby w zakresie wsparcia dla tego kraju.

Mołdawia, jako kraj sąsiadujący z Ukrainą, jest obecnie domem dla 94 000 uchodźców, z których ponad połowa to ludzie młodzi lub dzieci, co stanowi największą liczbę uchodźców z Ukrainy na jednego mieszkańca.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez, uda się do Rumunii i Mołdawii w dniach 10 - 13 kwietnia, aby uzyskać informacje z pierwszej ręki oraz ocenić wyzwania, związane z masowym napływem uchodźców z Ukrainy w wyniku rosyjskiej inwazji.

Eurodeputowana Grupy S&D, Evin Incir, powiedziała:

- Jestem pod wrażeniem wspaniałomyślności Mołdawian, którzy otworzyli swoje domy dla swoich ukraińskich sąsiadów, którzy uciekają przed okrutną i haniebną wojną toczoną przez Rosję przeciwko narodowi Ukrainy. Pandemia w silnym stopniu dotknęła gospodarkę Mołdawii oraz naraziła jej system socjalny i zdrowotny na poważne obciążenie. Ponadto jesienią 2021 roku kraj ten stanął w obliczu kryzysu energetycznego, który spowodował wzrost cen energii.

- Wzywamy do właściwego wykorzystania Platformy Solidarności utworzonej przez państwa członkowskie w celu dzielenia się odpowiedzialnością za wspólne sąsiedztwo i uchodźców z Ukrainy. Ponadto apelujemy o umożliwienie ich relokacji tam, gdzie jest to możliwe oraz koordynację dystrybucji funduszy UE. W obecnym kontekście, kiedy bliski europejski sąsiad, jakim jest Ukraina, jest atakowany militarnie przez Rosję, musimy zademonstrować solidarność wobec wszystkich Europejczyków, którzy troszczą się o siebie nawzajem i o nasz wspólny dom.

Uwaga dla wydawców:

Eurodeputowani z Komisji Spraw Zagranicznych (AFET) oraz Podkomisji Bezpieczeństwa i Obrony Parlamentu Europejskiego przebywali w Mołdawii w dniach 31 marca - 2 kwietnia. Eurodeputowani odwiedzili Kiszyniów i przejście graniczne Palanca w sąsiedztwie obwodu odeskiego na Ukrainie.

Przewodnicząca
Członkini