Gruzińscy politycy powinni postawić interesy swojego narodu ponad interesy partyjne

Elections in Georgia

Wybory w Gruzji w dniu 2 października były nie tylko wyborami samorządowymi, ale także kolejnym sprawdzianem dla demokracji. Jako sygnał niezachwianego poparcia dla gruzińskiej demokracji, Parlament Europejski uczestniczył w nich w postaci silnej, siedmioosobowej delegacji w ramach misji obserwacji wyborów OBWE/ODIHR; w jej składzie była eurodeputowana S&D, Marina Kaljurand.

Przed drugą turą wyborów w dniu 30 października, która odbędzie się w niektórych gminach, Grupa S&D wzywa wszystkie siły polityczne do powstrzymania się od prowokacji i od dalszej eskalacji politycznej retoryki w celu zapewnienia pokojowej i demokratycznej drugiej tury wyborów.

Marina Kaljurand, przedstawicielka Grupy S&D w delegacji ds. obserwacji wyborów Parlamentu Europejskiego i przewodnicząca delegacji PE ds. stosunków z krajami Kaukazu Południowego, powiedziała:

- W pełni podpisuję się pod wstępnymi ustaleniami i wnioskami ODIHR, które charakteryzują wybory lokalne w Gruzji jako „ogólnie dobrze zorganizowane, ale przeprowadzone w kontekście przedłużającego się kryzysu politycznego i charakteryzujące się zaostrzoną polaryzacją”. Wzywam wszystkie partie polityczne do poważnego i kompleksowego przyjęcia tych ustaleń, a nie tylko do wybierania konkretnych postanowień. Należy zbadać zarzuty dotyczące prób zastraszania i naciskania na kandydatów, wyborców i dziennikarzy podczas całego okresu kampanii wyborczej.

- Wybory odbyły się w spolaryzowanym klimacie politycznym, co utrudniało wyborcom dokonanie świadomego wyboru. Jednak zwiększona frekwencja pokazuje, że Gruzini pragną, aby ich kraj się rozwijał i oczekują, że wybrani przez nich przedstawiciele zaangażują się w realizację tego celu. Chciałabym złożyć osobisty hołd gruzińskim kobietom, które przewodniczyły wielu lokalom wyborczym i które w równym stopniu zasługują na lepszą reprezentację wśród kandydatów i wybranych przedstawicieli.

- Zdecydowanie zachęcam przywódców politycznych Gruzji, aby postawili wreszcie interesy swojego narodu ponad interesy partyjne i skupili się na wypełnianiu swoich obowiązków, co winni są swojemu krajowi i jego obywatelom. Społeczno-gospodarcza odbudowa po pandemii COVID-19 wymaga zaangażowanego przywództwa politycznego, w tym na szczeblu lokalnym. Należy w dalszym ciągu ulepszać gruzińskie prawo wyborcze i proces demokratyczny. Priorytetem muszą być reformy na rzecz lepszej przyszłości, opartej na stabilności politycznej, odpowiedzialnych instytucjach i niezawisłym wymiarze sprawiedliwości. Dlatego też zobowiązania wszystkich stron, wynikające z porozumienia z 19 kwietnia, w którego zawarciu pośredniczyła UE, muszą być nadal w pełni realizowane. Rządzący jak zawsze ponoszą szczególną odpowiedzialność za ich wykonanie, ale oczekujemy, że opozycja również wniesie do tego swój konstruktywny wkład.

Uwaga dla wydawców:

Delegacja obserwacyjna Parlamentu Europejskiego stanowiła część Międzynarodowej Misji Obserwacji Wyborów, zorganizowanej przez Biuro Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka (ODIHR) przy Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE). Delegacja przebywała w Gruzji przez dwa dni przed wyborami i spotkała się z gruzińskimi urzędnikami, w tym z gruzińską prezydent, Salome Zurabiszwili i premierem Iraklim Garibaszwilim. Spotkała się ona również z przedstawicielami partii politycznych, mediów i społeczeństwa obywatelskiego oraz rozmawiała z wieloma Gruzinami w różnym wieku i o różnej przynależności politycznej.

Przewodnicząca delegacji
Członkini