Eurodeputowani S&D (Carlos Zorrinho, Maria Noichl, Norbert Neuser, Hannes Heide i Juozas Olekas), członkowie Wspólnego Zgromadzenia Parlamentarnego UE-Afryka-Karaiby-Pacyfik (WZP UE-AKP), wzięli udział w owocnym spotkaniu w Kamerunie, które zorganizowali Maria Arena i Maurice Kamto, przywódca opozycyjnego Ruchu Odrodzenia Kamerunu (MRC). Potwierdzone zostało polityczne poparcie dla tej siostrzanej partii Grupy S&D, a także pełne zaangażowanie na rzecz dialogu i przejrzystych wyborów jako warunek „sine qua non” stabilizacji i rozwoju kraju.

Maria Arena, eurodeputowana S&D i członkini WZP UE-AKP powiedziała:

- Jedynym sposobem dokonania postępu na drodze do stworzenia warunków dla wyeliminowania przemocy oraz wzmocnienia trwałego i powszechnego pokoju w Kamerunie jest przeprowadzenie przejrzystych, wolnych i wiarygodnych wyborów, w ramach których partie opozycyjne, takie jak Ruch Odrodzenia Kamerunu (MRC), będą mogły swobodnie zarejestrować się i przeprowadzić kampanię.

- Nie było to możliwe ani w poprzednich wyborach prezydenckich, ani w wyborach lokalnych i parlamentarnych, które odbędą się 9 lutego. Bez uwolnienia wszystkich więźniów politycznych i zmian w kodeksie wyborczym nie będzie można zagwarantować przeprowadzenia wolnych i uczciwych wyborów. Z tego powodu wzywamy władze i partię rządzącą w Kamerunie do tego, aby zapewniły przestrzeganie tych warunków.

- UE i cała społeczność międzynarodowa są również zaniepokojone rosnącą spiralą przemocy w regionach anglojęzycznych i gotowe są wesprzeć proces budowania pokoju. Wzywamy władze Kamerunu, aby dołożyły wszelkich starań oraz dotrzymały swoich politycznych i międzynarodowych zobowiązań.

NOICHL Maria
ARENA Marie
Belgia
HEIDE Hannes
Austria
NEUSER Norbert
OLEKAS Juozas
Head of delegation
Litwa
ZORRINHO Carlos
Head of delegation
Portugalia

Bernas Jan
BERNAS Jan
Press Officer
Włochy

Grupa S&D: Dzięki Globalnemu Wymiarowi Europy/ISWMR otwieramy nowy etap współpracy międzynarodowej UE
Społeczność międzynarodowa nie może porzucić afgańskiego narodu, a w szczególności kobiet!
Wizyta Bidena w Europie to doskonała okazja do ożywienia postępowej, transatlantyckiej agendy i multilateralizmu