Biuro partii HDP w Izmirze w Turcji zostało dzisiaj zaatakowane przez napastnika, który zabił jedną z członkiń partii, Deniz Poyraz. Grupa S&D potępiła ten atak i wyraziła solidarność z jej rodziną i partią HDP.

Nacho Sánchez Amor, eurodeputowany S&D i stały sprawozdawca PE ds. Turcji, powiedział:

- Potępiamy w jak najostrzejszych słowach morderstwo pracownicy i członkini partii HDP, Deniz Poyraz w czasie zamachu, dokonanego dziś rano przez uzbrojonego bandytę na biuro prowincjalne HDP w Izmirze. Ten haniebny akt przemocy jest rażącym atakiem na podstawowe zasady leżące u podstaw każdego systemu demokratycznego; w związku z tym wzywamy do szybkiej i stanowczej reakcji wszystkie właściwe władze i partie polityczne w tym kraju.

- Składamy nasze szczere kondolencje rodzinie i przyjaciołom Deniz Poyraz oraz całej partii HDP. Solidaryzujemy się z naszą siostrzaną partią w tym smutnym momencie i w obliczu nieuzasadnionej politycznej represji, jakiej doświadczyła w ostatnim okresie, w tym, jeśli chodzi o możliwe wprowadzenie zakazu jej działalności. Należy natychmiast zaprzestać politycznego nękania i atakowania HDP, które stanowią pożywkę dla tego rodzaju bezsensownych ataków.