Grupa S&D opowiada się po stronie węgierskiego narodu, demokracji i praworządności

Iratxe Garcia Klara Dobrev 2024
© European Union, 2024

Przed debatą plenarną na temat programu działań węgierskiej prezydencji w Radzie UE, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim skrytykowali premiera Orbana za prowadzenie stałej kampanii przeciwko Unii Europejskiej jako zasłony dymnej, aby odwrócić uwagę od jego niepowodzeń w służbie węgierskiemu narodowi. Pod jego nieliberalnymi rządami węgierska gospodarka się rozpada, korupcja jest powszechna, a siła nabywcza gospodarstw domowych należy do najniższych w UE. Pracownicy są systematycznie wykorzystywani na mocy tzw. „ustawy niewolniczej”, podczas gdy demokracja i praworządność są systematycznie demontowane przez premiera Orbana.

Socjaliści i Demokraci wzywają również Komisję Europejską i państwa członkowskie, aby nie ulegały szantażowi ze strony Orbana. Rada Europejska nie może pozwolić na to, aby rząd o tak bliskich powiązaniach z Władimirem Putinem dyktował politykę zagraniczną UE, blokował system podejmowania decyzji oraz podkopywał wizerunek UE na arenie międzynarodowej.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Panie Orban, Pana głównym wkładem w Unię Europejską od czasu dojścia do władzy w 2010 roku było utworzenie nowej skrajnie prawicowej grupy - fałszywych patriotów. I wykorzystał Pan swój fałszywy patriotyzm do zniszczenia demokracji, rozkwitu korupcji oraz łamania praw tych, którzy nie myślą tak jak Pan.

- Pański fałszywy patriotyzm przyniósł wysoką cenę za postęp węgierskiego narodu: koniec niezależności sądownictwa i wolności prasy, prześladowania na mocy Pańskiej „ustawy o obronie suwerenności”, klasa pracownicza wyzyskiwana na mocy „ustawy niewolniczej”, siła nabywcza należąca do najniższych w Unii Europejskiej, jeden z najwyższych wskaźników inflacji w Unii, nieistniejący system zabezpieczenia społecznego oraz polityka podatkowa, która przynosi korzyści międzynarodowym korporacjom, podczas gdy obywatele płacą najwyższy podatek VAT w całej Unii Europejskiej.

- EPL pod przywództwem Webera nigdy nie powinna była otwierać drzwi przed autorytarnym dryfem Orbana. Wzywam wszystkie proeuropejskie i demokratyczne siły do wyjścia poza zwykły bojkot dyplomatyczny i do obrony przed końmi trojańskimi, takimi jak pan Orban, za pomocą takich środków, jak blokowanie funduszy europejskich oraz zawieszenie prawa do głosowania w Radzie.

Klára Dobrev, szefowa węgierskiej delegacji i eurodeputowana S&D, powiedziała:

- Viktor Orban zdradził nasze wspólne europejskie wartości, Viktor Orban zdradził Węgry. Jest zdrajcą, więc nie jest prezydentem Europy, nigdy nie był i nigdy nie będzie jej prezydentem, ponieważ nie jest tego godzien.

Uwaga dla wydawcy:

Od czasu dojścia do władzy w 2010 roku partia Fidesz, kierowana przez premiera Victora Orbana, podjęła szereg daleko idących kroków, które stanowią poważne zagrożenie dla demokratycznych mechanizmów kontroli i równowagi, atakując niezależność sądownictwa oraz wolność i pluralizm mediów, a także podważając praworządność i prawa człowieka. We wrześniu 2018 roku Parlament Europejski uruchomił Artykuł 7 przeciwko Węgrom na podstawie „raportu Sargentiniego”. Poważne obawy dotyczą głównie niezależności sądownictwa, wolności słowa, korupcji, praw mniejszości oraz sytuacji migrantów i uchodźców. Węgry mają również do czynienia z kilkoma postępowaniami o naruszenie prawa przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości. Po wyborach parlamentarnych w 2022 roku, w których Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE) wskazała na szereg niedociągnięć, które sprawiły, że wybory te nie były wolne i uczciwe, Parlament Europejski oświadczył, że Węgry nie mogą być już uważane za demokrację, lecz za „hybrydowy reżim autokracji wyborczej”, czyli system konstytucyjny, w którym wybory odbywają się bez poszanowania demokratycznych norm i standardów.

Przewodnicząca
Przewodnicząca delegacji