Opublikowane:

Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj swoje propozycje w kwestii otwarcia negocjacji w sprawie nowego partnerstwa między UE a Zjednoczonym Królestwem. Mandat do negocjacji w kwestii przyszłych stosunków, który ma zostać przedstawiony Parlamentowi Europejskiemu w środę 5 lutego, zostanie również omówiony przez eurodeputowanych w przyszłym tygodniu na lutowej sesji plenarnej, przed głosowaniem nad rezolucją w tej sprawie. Przesłanie Parlamentu Europejskiego będzie jasne: Poziomy ambicji w przyszłych stosunkach będzie zależały od chęci rządu Wielkiej Brytanii do zachowania równych warunków działania w zakresie dostosowania się do przepisów UE w kluczowych obszarach, takich jak standardy społeczne i środowiskowe, a także w obszarach polityki podatkowej i polityki konkurencji.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D powiedziała:

- Budując nowe partnerstwo między UE a Wielką Brytanią, musimy stawić czoła rzeczywistości w postaci tego, że nic nie może być równie dobre jak członkostwo w UE, jeśli chodzi o korzystanie z praw i czerpanie korzyści w ramach UE. Jesteśmy zaangażowani w przyjęcie w przyszłości ambitnej umowy z Wielką Brytanią. Jednak im więcej barier zostanie wprowadzonych przez rząd Zjednoczonego Królestwa, tym trudniej będzie zrealizować tę ambicję. Jeśli jednak Wielka Brytania będzie gotowa zapewnić równe warunki działania w zakresie norm społecznych, pracy i środowiska oraz zobowiąże się do otwartej i uczciwej konkurencji, wówczas możemy spodziewać się partnerstwa, które będzie działać na rzecz pracowników, konsumentów i obywateli po obu stronach. Dzięki temu, że Komisja będzie jedynym kanałem negocjacji z Wielką Brytanią i przy pełnym zaangażowaniu ze strony Parlamentu Europejskiego, który będzie musiał ostatecznie wyrazić zgodę, na kolejnym etapie UE będzie w stanie zachować ten sam poziom jedności, jaki osiągnęliśmy dotychczas.

Pedro Silva Pereira, rzecznik Grupy S&D ds. Brexitu powiedział:

- Dzięki temu, że Komisja będzie jedynym kanałem negocjacji z Wielką Brytanią i przy pełnym zaangażowaniu ze strony Parlamentu Europejskiego, który będzie musiał ostatecznie wyrazić zgodę, na kolejnym etapie UE będzie w stanie zachować ten sam poziom jedności, jaki osiągnęliśmy dotychczas. W ramach procesu opuszczania UE przez Wielką Brytanię eurodeputowani zawsze starali się chronić integralność jednolitego rynku, unię celną i cztery swobody, w tym swobodny przepływ obywateli. Obecnie, jeśli chodzi o przyszłe stosunki, eurodeputowani będą w dalszym ciągu naciskać na ochronę tych fundamentalnych filarów UE, dbając o to, aby porządek prawny UE pozostał nienaruszony oraz aby przestrzegano kluczowych zasad demokracji, praw człowieka, a także podstawowych wolności i praworządności.

Bernd Lange, rzecznik Grupy S&D ds. handlu powiedział:

- Żadna umowa o wolnym handlu nie będzie nigdy mogła powielić członkostwa w Unii i jej jednolitym rynku, jednak ambitna umowa handlowa, która odzwierciedli nasze trwałe partnerstwo strategiczne i gospodarcze wraz z daleko idącym dostępem do rynków UE i Wielkiej Brytanii, będzie zależała w wielkim stopniu od tego, w jakim stopniu rząd Zjednoczonego Królestwa będzie gotów grać w piłkę na „równych warunkach”; chodzi o przestrzeganie i dostosowanie do przepisów UE w ważnych obszarach, takich jak standardy społeczne i środowiskowe oraz polityka podatkowa i polityka konkurencji.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

LANGE Bernd

Członek