Z inicjatywy Grupy S&D nowa komisja specjalna PE ds. Covid-19 rozpoczyna pracę w celu lepszego przygotowania Europy na przyszłość

covid 19 committee page elbows

W ciągu ostatnich dwóch lat pandemia Covid-19 kosztowała życie milionów ludzi, sparaliżowała nasze społeczeństwa i gospodarki, naruszyła nasze prawa i znacznie zwiększyła istniejące nierówności. Dokonanie bilansu i wyciągnięcie wniosków z tych ostatnich lat jest ważne, aby upewnić się, że w przyszłości Europa będzie lepiej przygotowana do reagowania na tego rodzaju kryzysy. W tym celu Grupa S&D wysunęła pomysł powołania komisji specjalnej Parlamentu Europejskiego ds. Covid-19 w celu przeanalizowania wszelkich aspektów pandemii i jej skutków. Praca zaczyna się już dzisiaj.

Kathleen Van Brempt, eurodeputowana S&D i przewodnicząca nowej komisji ds. Covid-19, powiedziała:

- Chociaż obecna pandemia jeszcze się nie zakończyła, Europa już znajduje się w kolejnym kryzysie. W ciągu ostatnich piętnastu lat UE przetrwała kryzys finansowy i inne kryzysy oraz pandemię, a teraz mamy do czynienia z wojną w Europie. Podczas wszystkich tych kryzysów widzieliśmy, że UE często brakowało narzędzi niezbędnych do podjęcia szybkich działań. Widzieliśmy, że państwa członkowskie godziły się na europejską odpowiedź dopiero wtedy, kiedy w rzeczywistości było już za późno, czy to w sprawie wspólnych zamówień na sprzęt medyczny, wspólnej europejskiej polityki migracyjnej, czy też pogłębienia unii energetycznej. Doprowadziło to do UE, jaką znamy dzisiaj: takiej, która potrafi reagować na kryzysy, ale nie ma mandatu politycznego, aby się na nie przygotować.

- Musimy fundamentalnie zmienić tę dynamikę. Właśnie to będzie starać się osiągnąć nowa komisja specjalna ds. Covid-19: zbudować Europę lepiej przygotowaną na przyszłe kryzysy i wyciągając właściwe wnioski z pandemii; ponieważ pandemia Covid-19 była czymś więcej niż tylko kryzysem zdrowotnym. Był to również kryzys rosnących nierówności, osłabienia gospodarek, demokracji i praw podstawowych, a także ładu międzynarodowego. Nowa komisja specjalna oceni zatem pandemię w sposób całościowy oraz przyjrzy się wpływowi pandemii na wszystkie aspekty naszego społeczeństwa.

- Naszą misją będzie podsumowanie tego, czego nauczyliśmy się w ciągu ostatnich kilku lat; chcemy stać się siłą napędową głębokich zmian w dziedzinie europejskiego zarządzania kryzysowego, aby zapewnić, żeby przyszli przywódcy Europy byli lepiej przygotowani niż byliśmy my na początku pandemii.

Wiceprzewodnicząca
Belgia