Opublikowane:

W reakcji na wczorajsze spotkanie Rady Europejskiej, podczas którego głowy państw i rządów nie zdołały wybrać kompromisowego kandydata na kolejnego przewodniczącego Komisji, przewodnicząca Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García, powiedziała:

-       Wciąż mamy pole do manewru. Wzywamy liderów państw do podjęcia wysiłku w celu znalezienia kompromisu w duchu Traktatów UE oraz demokracji europejskiej. Dużym osiągnięciem był dla Parlamentu fakt, że jego rola została uznana przez traktat lizboński. Musimy zachować związek między większością w Parlamencie Europejskim oraz przewodniczącym europejskiego organu władzy wykonawczej.

-       Traktat lizboński zawiera również zapis, że Parlament Europejski i Rada Europejska są współodpowiedzialne za płynny przebieg tego procesu oraz że w czasie konsultacji mamy skupiać się na doświadczeniu i przeszłości kandydatów – naszym zdaniem Frans Timmermans jest w tym świetle bardzo silnym kandydatem.

-       Musimy zacząć opracowywać jak najszybciej strategie polityczne i mamy nadzieję, że ten instytucjonalny zastój zostanie rozwiązany jeszcze przed sesją plenarną 2 lipca.

-       Z żalem zauważamy, że niektórzy z konserwatywnych przywódców państw usiłowali osłabić nasz ambitny cel osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 r. Właśnie tego musimy unikać w nadchodzących latach: niepodejmowania ze strachu działań i niewprowadzania reform, których UE pilnie potrzebuje. Ponadto musimy zająć zdecydowane stanowisko w sprawie klimatu na nadchodzącym we wrześniu szczycie ONZ-etu. Nie marnujmy już czasu na politykę w przestarzałym stylu.

Uwaga do redaktorów:

Rada Europejska ma obowiązek nominować kandydata i przedstawić go Parlamentowi, po odbyciu odpowiednich konsultacji. Artykuł 17 ust. 7 TUE zawiera również zapis, że wskazany kandydat ma później zostać wybrany przez większość Parlamentu (376 na 751 głosów)

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca

President's spokesperson
MARTIN DE LA TORRE Victoria

Przewodniczący Grupy S&D oznajmia: przywódcy powinni wysłać z Sibiu mocne przesłanie o potrzebie odnowy

Grupa S&D zachowała się odpowiedzialnie, aby zagwarantować, że obywatele Wielkiej Brytanii nie będą potrzebowali wizy do wjazdu na teren 27 państw członkowskich UE po brexicie

Liczymy, że Szwecja będzie promykiem postępowej nadziei dla Europy, oznajmia przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann