Przewodniczący Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Udo Bullmann, pojawi się w Londynie, aby zaprezentować sprawozdanie Niezależnej Komisji ds. Zrównoważonej Równości na konferencji organizowanej we współpracy z Fundacją Friedricha Eberta oraz Another Europe Is Possible przez Oddział Badawczy ds. Konfliktów i Społeczeństwa Obywatelskiego LSE.

Przygotowując się do swojej wizyty, przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, powiedział:

- Nie możemy się już doczekać wizyty w Londynie, gdzie przedstawimy nasz plan budowania sprawiedliwszej i bardziej zrównoważonej Europy. Europa stoi w obliczu powiązanych ze sobą kryzysów: społecznego, środowiskowego oraz gospodarczego. Aby stawić czoła tym kryzysom, my, Socjaliści i Demokraci, opracowaliśmy zupełnie nowe podejście do tworzenia strategii politycznych.

- Nie chcemy po prostu przemalować na zielono modelu neoliberalnego, co sugerują inni. Jest to podejście jednowymiarowe, grożące obciążeniem kosztami transformacji najsłabszych członków społeczeństwa, co jeszcze bardziej pogłębiłoby obecne podziały społeczne. Jeśli chcemy zapewnić dobrobyt wielu, a nie tylko niektórym, musimy rozprawić się ze źródłem naszych problemów: modelem gospodarczym opartym na chciwości i braku regulacji oraz zbudowanym dzięki nadmiernej eksploatacji planety i ludzi. Aby zmienić ten model i wprowadzić Europę na drogę wiodącą do zrównoważonego dobrobytu wszystkich, chcemy wykorzystać jako kompas cele zrównoważonego rozwoju 2030 ONZ-etu.

- Zaprezentowanie naszego planu w Wielkiej Brytanii nie stało się dla nas mniej ważne, ale jeszcze ważniejsze w świetle brexitu. Kłamstwa i manipulacje ze strony zwolenników brexitu trafiły na podatny grunt, ponieważ obywatele byli głęboko rozczarowani Europą, w której wielu pozostawało w tyle. Pragniemy pokazać, że możliwe jest stworzenie lepszej Europy. Wielka Brytania zawsze będzie należeć do Europy i zawsze będą stały przed nami wspólne wyzwania. Powinniśmy starać się im sprostać, współpracując jak najbliżej i jak najefektywniej. Laburzyści są ważną częścią naszej rodziny politycznej – osiągnęliśmy razem wiele i będziemy jeszcze długo współpracować. Mają oni nasze pełne wsparcie w ich walce z kłamstwami i ksenofobią Nigela Farage’a i jego zwolenników.

Konferencja odbędzie się w poniedziałek 13 maja, od 17:00 do 18:30, w Thai Theatre na uniwersytecie LSE. Pełen program można znaleźć tutaj.

Więcej informacji na temat naszego planu można znaleźć tutaj.