Przed prezentacją w tym tygodniu planu działania Komisji Europejskiej dotyczącego sposobu wdrażania Europejskiego filaru praw socjalnych z 2017 roku, Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim wystosowali zdecydowany apel o urzeczywistnienie praw socjalnych dla wszystkich Europejczyków poprzez wprowadzenie wiążących celów.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- 9 na 10 Europejczyków uważa Europę socjalną za priorytet. Na szczycie w Porto do przywódców UE będzie należało spełnienie ludzkich nadziei, dotyczących naszej wspólnej przyszłości. Zapewnienie młodym ludziom wysokiej jakości miejsc pracy, zagwarantowanie mężczyznom i kobietom takiego samego wynagrodzenia oraz zabezpieczenie mieszkań po przystępnych cenach; wszystkie te prawa zostały już określone w Europejskim filarze praw socjalnych. Jednak rządy zbyt często jedynie deklarują przestrzeganie tych zasad. To musi się zmienić. Nadeszła pora na działania.

- Wzywamy rządy UE, aby zobowiązały się do realizacji planów postępu społecznego wraz z jasnymi, konkretnymi i wykonalnymi celami, które mają zostać osiągnięte do 2030 roku. Może się to wydawać abstrakcyjne i technokratyczne, ale tak naprawdę sprowadza się do pytania: „W jakim społeczeństwie chcemy żyć w 2030 roku?” Pragnę żyć w Europie, w której wszyscy pracownicy są w stanie zarobić na swoje utrzymanie, w której żadne dziecko nie dorasta w ubóstwie i żadna starsza osoba nie musi się martwić o to, czy jej emerytura pokryje koszty ogrzewania i wyżywienia.

- Wraz z Zielonym Ładem i transformacją cyfrową zaczęliśmy budować dobrą wspólną przyszłość jako Europejczycy, ale sukces odniesiemy tylko wtedy, kiedy zintegrujemy silną agendę społeczną jako trzeci filar wspierający dom, który wspólnie budujemy.

Eurodeputowana Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D i ds. zatrudnienia i spraw socjalnych, powiedziała:

- Na Szczycie Społecznym w Porto będziemy mieli historyczną szansę urzeczywistnienia praw socjalnych dla wszystkich Europejczyków poprzez uzgodnienie jasnych i wiążących celów. Pierwszym celem muszą być wysokiej jakości miejsca pracy. Ludzie nie potrzebują byle jakiej pracy; potrzebują dobrej pracy. Dlatego też ciężko walczymy o zakazanie umów zerogodzinowych - tej nowoczesnej formy pracy na dniówki, która pozbawia pracowników bezpieczeństwa dochodów; chcemy też zapewnić, aby pracownicy offline i online mieli takie same prawa. Naszym drugim celem powinno być zmniejszenie ubóstwa o połowę do 2030 roku. Skandal w postaci ludzi, którzy ciężko pracują i wciąż nie udaje im się związać końca z końcem, niszczy podstawy naszych społeczeństw. Trzeci cel to zero zgonów w pracy. Żadna praca nie jest warta umierania. Wszyscy pracownicy muszą mieć zagwarantowane zdrowie i bezpieczeństwo w miejscu pracy.

- Portugalska prezydencja ponownie umieściła prawa socjalne na właściwym miejscu: na samym szczycie agendy UE. Komisarz Schmit ciężko pracował, aby uwzględnić wiele naszych żądań i wniosków w tym planie działań społecznych. Wzywamy teraz Komisję i rządy UE, aby poszły o krok dalej, spełniły nasze ambicje i zobowiązały się do osiągnięcia wiążących celów we wspólnej deklaracji z Parlamentem Europejskim w Porto.

Uwaga dla wydawcy:

Z inicjatywy rodziny S&D Europejski filar praw socjalnych został w listopadzie 2017 roku zatwierdzony wspólnie przez Radę, Komisję i Parlament. Od tego czasu wyzwaniem było jego konkretne wdrożenie i zagwarantowanie przestrzegania jego 20 zasad. Komisja zobowiązała się do przedstawienia planu działania, który jutro zostanie wreszcie zaprezentowany. Parlament Europejski określił konkretną mapę drogową na rzecz silnej Europy socjalnej w sprawozdaniu, którego współautorami są Agnes Jongerius z Grupy S&D i Dennis Radke z Grupy EPL. W ubiegłym tygodniu Socjaliści i Demokraci wysłali list do przewodniczącej Komisji, Ursuli von der Leyen, wzywając ją do poparcia naszej ambitnej agendy z Porto. Socjaliści i Demokraci prowadzą kampanię na rzecz konkretnych, wiążących i egzekwowalnych praw socjalnych, które powinny zostać przyjęte na szczycie w Porto.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
JONGERIUS Agnes

Head of delegation