Socjaliści i Demokraci w Komisji Kontroli Budżetowej Parlamentu Europejskiego wyrazili ubolewanie z powodu udzielenia absolutorium Fronteksowi przez prawicowe grupy. Grupa S&D głosowała za odmową udzielenia absolutorium Europejskiej Agencji Straży Granicznej i Przybrzeżnej za wydatki za 2019 rok ze względu na liczne przykłady generalnie złego zarządzania agencją, a także poważne niedociągnięcia w wypełnianiu przez Frontex zobowiązań w zakresie praw podstawowych. O tych niedociągnięciach świadczy niedawne sprawozdanie specjalne Trybunału Obrachunkowego 08/2021, a także sprawozdanie Grupy Roboczej ds. Kontroli Fronteksu, utworzonej w celu zbadania zarzutów dotyczących łamania praw człowieka migrantów na zewnętrznych granicach Unii Europejskiej. Grupa S&D wzywa inne grupy polityczne w Parlamencie Europejskim do głosowania przeciwko absolutorium podczas końcowego głosowania w tej sprawie na posiedzeniu plenarnym w najbliższych tygodniach.

Koledzy z Grupy S&D z Komisji Budżetowej Parlamentu Europejskiego oraz z Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych są w równym stopniu zaniepokojeni owymi zarzutami. W związku z tymi dowodami z całkowitego budżetu Fronteksu na 2022 rok, który wynosi 750 mln euro, 90 mln euro zostanie wstrzymanych i zostaną one wypłacone pod warunkiem spełnienia warunków.

Elisabetta Gualmini, włoska eurodeputowana i stała obserwatorka budżetów dla agencji UE z Grupy S&D, powiedziała:

- W czasach, kiedy cała Unia Europejska liczy na to, że Europejska Agencja Straży Granicznej i Przybrzeżnej zapobiegnie powtórzeniu się koszmaru kryzysu migracyjnego z lat 2015-2016, jest rzeczą nie do pomyślenia, aby pozwolić na to, by kierownictwo tej kluczowej unijnej agencji podważało zaufanie Europejczyków z powodu podejrzanych spraw. Morze Śródziemne zamieniło się w cmentarzysko migrantów; świat był zaszokowany obrazami napływu migracyjnego na Lampedusę i gdziekolwiek indziej we Włoszech; wszyscy pamiętamy kolumny ludzi uciekających przed wojną szlakiem bałkańskim do Europy Północnej i Zachodniej. Nie możemy pozwolić na to, aby to się powtórzyło i nie możemy tego dokonać bez Fronteksu. Musimy zadbać o to, aby pieniądze z unijnego budżetu na przyszły rok zostały właściwie wydane. Z tego właśnie powodu chcemy, aby budżet Fronteksu podlegał zasadzie warunkowości.

Caterina Chinnici, włoska eurodeputowana i negocjatorka Grupy S&D ds. absolutorium dla Fronteksu, powiedziała:

- To, co dzieje się we Fronteksie, budzi nasze poważne obawy. Zarządzanie migracją jest jednym z największych wyzwań naszych czasów i powinniśmy mieć zaufanie do jednego z głównych organów UE, odpowiedzialnych za to zarządzanie. Ale zaufanie nie jest czymś, co można uznać za pewnik. Europejczycy obdarzają Frontex swoim zaufaniem i nie możemy przymykać oczu na poważne niedociągnięcia w tej agencji UE. Zarzuty dotyczące odpychania migrantów na zewnętrznych granicach UE również kładą się niepokojącym cieniem na Fronteksie. W tych okolicznościach jako Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim nie mieliśmy innego wyjścia, jak tylko odmówić rozliczenia rachunków Fronteksu za 2019 rok i zastosować poważną zasadę warunkowości, dotyczącą sposobu, w jaki agencja wyda swój budżet na 2022 rok.

Wiceprzewodnicząca
Włochy