Eurodeputowani głosują dziś nad umową o wystąpieniu, która toruje Wielkiej Brytanii drogę do opuszczenia UE o północy w dniu 31 stycznia. To smutny moment dla UE. Umowa, która spełnia szereg zgłaszanych od dawna postulatów Parlamentu Europejskiego, takich jak gwarancja praw obywateli, spowoduje jednak, że Wielka Brytania opuści UE w uporządkowany sposób.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D powiedziała:

- To smutny moment we wspólnej historii Wielkiej Brytanii i UE oraz chwila, która - jak mieliśmy nadzieję - nigdy nie nadejdzie; eurodeputowani będą głosować nad umową o wystąpieniu Wielkiej Brytanii z UE. Zdaniem Grupy S&D proces opuszczania UE przez Wielką Brytanię zawsze dotyczył kontroli szkód i znalezienia porozumienia, które ochroni prawa obywateli, zapewni brak granicy na wyspie Irlandii oraz zagwarantuje integralność jednolitego rynku.

- Dokonaliśmy postępu, a eurodeputowani z Grupy S&D dopilnują, aby prawa socjalne, pracownicze i środowiskowe nie zostały naruszone w ramach przyszłych stosunków, a prawa obywateli były nadal najważniejszym priorytetem dla UE.

- To zawsze był trudny moment dla wielu po obu stronach kanału, ale stał się on jeszcze trudniejszy, ponieważ musimy wziąć udział w smutnym, ale serdecznym pożegnaniu z 10. wybitnymi eurodeputowanymi, którzy pracowali niestrudzenie na rzecz obywateli w całej Europie, poprawiając życie ludzi w każdym zakątku Europy. Nie wspominając już o tych wszystkich, którzy przed nimi byli w ciągu ostatnich 45 lat eurodeputowanymi z brytyjskiej Partii Pracy.

Pedro Silva Pereira, rzecznik Grupy S&D ds. Brexitu powiedział:

- Chociaż jest to smutny moment, umowa ta jest ważnym krokiem do zapewnienia, aby Wielka Brytania opuściła UE w uporządkowany sposób. Jest to próba kontroli szkód, mająca na celu ochronę procesu pokojowego na wyspie Irlandii, ochronę gospodarki na całej wyspie i ochronę jednolitego rynku UE oraz zagwarantowanie tak bardzo potrzebnej pewności praw obywateli.

- Nadszedł czas, aby spojrzeć w przyszłość oraz zbudować solidne stosunki polityczne i gospodarcze z Wielką Brytanią. Grupa S&D będzie trzymać się zasady, że ambitna strefa wolnego handlu między Wielką Brytanią a UE może istnieć tylko wtedy, gdy istnieć będą równe warunki działania przy zachowaniu wspólnych, wysokich standardów w dziedzinie ochrony środowiska oraz ochrony socjalnej i ochrony praw pracowniczych.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
SILVA PEREIRA Pedro

Członek