Rada Europejska nie może przymykać oczu na dramat migracyjny, szczególnie na granicy polsko-białoruskiej - mówi Iratxe García

Iratxe Garcia speaking in the plenary in Strasbourg ahead of the EU Council summit debate 21-22 October
© European Union 2021 - Source : EP / Mathieu CUGNOT

Podczas dzisiejszej debaty plenarnej przed rozpoczynającym się jutro szczytem szefów państw i rządów UE przewodnicząca Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim wezwała przywódców państw członkowskich do wykazania się odwagą i konfrontacji z nadużyciami rządu, którym kieruje PiS w Polsce.

Iratxe García nalegała na posiedzeniu plenarnym na to, aby Komisja i Rada wykorzystały wszelkie dostępne instrumenty, aby zapewnić ochronę porządku prawnego UE i europejskich wartości.

Przypomniała im również o obowiązku przestrzegania przez wszystkie państwa członkowskie UE przepisów międzynarodowych oraz Konwencji Genewskiej, jeśli chodzi o traktowanie uchodźców i osób ubiegających się o azyl. Co najmniej siedem osób zmarło już na granicy białorusko-polskiej, gdzie tysiące migrantów, w tym wiele dzieci, znajduje się w sytuacji nie do utrzymania.

Po debacie Iratxe García powiedziała:

- W wyniku ciągłych doniesień na temat niedopuszczalnych przypadków zawracania migrantów i łamania praw podstawowych na części granic zewnętrznych UE, nasza Grupa napisała do Komisji, wzywając ją do podjęcia działań w sprawie uchybienia zobowiązaniom wobec państw członkowskich - Chorwacji, Grecji i Polski - a także w sprawie bardziej rygorystycznych warunków finansowania ze strony UE. Prawo do ubiegania się o azyl musi być przestrzegane, a budowanie murów nie jest właściwą odpowiedzią. Państwa członkowskie UE muszą zacząć mówić o ochronie ludzi, zamiast mówić o ochronie granic, przede wszystkim wtedy, kiedy zaangażowane jest w to finansowanie ze strony UE.

Przeczytaj list do przewodniczącej Komisji, Ursuli von der Leyen, który wysłały eurodeputowane S&D, Iratxe García, Simona Bonafé i Birgit Sippel w sprawie sytuacji migrantów na granicach UE.

Iratxe García poruszyła również problem cen energii oraz wezwała do podjęcia w tej kwestii pilnych działań:

- Nadchodzi zima i nie możemy zaakceptować tego, że miliony obywateli UE są skazane na wybór pomiędzy jedzeniem a ogrzewaniem. To nadzwyczajna sytuacja, która wymaga zastosowania nadzwyczajnych środków. Musimy skorzystać z szerokiego wachlarza narzędzi, aby podjąć działania na różnych frontach: od reformy hurtowego rynku energii elektrycznej po zwalczanie spekulacji w ramach systemu handlu uprawnieniami do emisji CO2 (ETS). Nadszedł czas, aby zapewnić nasze bezpieczeństwo energetyczne poprzez dywersyfikację naszych źródeł, dostawców i tras przesyłu energii, a także poprzez większą efektywność energetyczną.

Przewodnicząca