Grupa S&D wzywa do zaostrzenia środków w zakresie przeciwdziałania praniu pieniędzy w całej UE, w tym do wprowadzenia skutecznego systemu sankcji wraz z karami finansowymi, jeśli dana firma nie przestrzega przepisów.

W piątek, 10 lipca, eurodeputowani S&D będą głosować za rezolucją, która zawiera mocne stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie zapobiegania praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu przed przedstawieniem przez Komisję wniosków legislacyjnych w tej sprawie, co ma nastąpić na początku 2021 roku.

Eero Heinäluoma, eurodeputowany S&D i członek Komisji Spraw Gospodarczych i Monetarnych, powiedział:

- Kiedy 99% pranych pieniędzy wciąż napycha kieszenie przestępców w UE, wiemy, że państwa członkowskie po prostu nie robią dostatecznie dużo. Przepisy istnieją, ale w obliczu mozaikowego krajobrazu przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu w różnych krajach w całej UE, jesteśmy o wiele mniej skuteczni jako blok, niż powinniśmy być w walce z nielegalną działalnością finansową. Ponadto niedawny skandal związany z firmą Wirecard, w którym bardzo wątpliwą rolę odegrali audytorzy, pokazuje również wyraźnie, do czego prowadzi fragmentaryczny nadzór.

- Dlatego też Grupa S&D popiera jednolity zbiór przepisów, zawierający wspólne przepisy, których przestrzeganie egzekwować będzie unijny organ nadzoru. W niniejszej rezolucji wzywamy również do pilnej reformy sektora audytu. Wiarygodny audyt spółek jest niezbędnym instrumentem przywrócenia zaufania i ochrony inwestorów. Tam, gdzie firmy nadal nie przestrzegają przepisów dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy, należy wprowadzić silny system sankcji w celu karania niewłaściwego postępowania w ramach postępowania karnego i kary finansowej w postaci wartości procentowej obrotu.

Paul Tang, eurodeputowany S&D i członek Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych, powiedział:

- Grupa S&D zawsze była liderem w walce z praniem pieniędzy i finansowaniem terroryzmu na szczeblu UE. Nie możemy pozwolić przestępcom na wykorzystywanie rozdrobnionego systemu UE do ukrywania i wydawania miliardów euro, które nielegalnie zarobili. Potrzebujemy silnych i jednolitych przepisów UE, aby odzyskać pieniądze z rąk przestępców i zwrócić je Europejczykom, którzy potrzebują ich teraz bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

- Pranie pieniędzy i finansowanie terroryzmu nie mogą wyjść na światło dzienne, dlatego też w naszych wysiłkach niezbędna jest przejrzystość. Aby wyjaśnić, kto jest właścicielem firm, nieruchomości lub instrumentów inwestycyjnych, państwa członkowskie powinny bezzwłocznie wdrożyć przejrzyste rejestry własności ostatecznych rzeczywistych beneficjentów. W połączeniu z otwartym procesem wyszczególniania krajów trzecich, które nie robią wystarczająco dużo, aby walczyć z praniem pieniędzy i finansowaniem terroryzmu, możemy zmobilizować opinię publiczną, by naciskała na przyjęcie surowych i możliwych do wyegzekwowania przepisów.

HEINÄLUOMA Eero

Skarbnik
Finlandia
TANG Paul