Zabierając głos przed dzisiejszą międzynarodową konferencją darczyńców w ramach solidarności z wenezuelskimi uchodźcami i migrantami, zorganizowaną wspólnie przez Unię Europejską i rząd Hiszpanii oraz przy wsparciu Agencji ONZ ds. Uchodźców (UNHCR) i Międzynarodowej Organizacji ds. Migracji (IOM), eurodeputowani S&D w Eurolat ponowili swój apel o demokratyczne, pokojowe i wynegocjowane rozwiązanie kryzysu w Wenezueli oraz o zniesienie sankcji ogólnych z przyczyn humanitarnych.

Javi López, eurodeputowany S&D i współprzewodniczący EUROLAT, powiedział:

- Pandemia COVID-19 dotknęła Wenezuelę, kiedy już cierpiała z powodu głębokiego kryzysu humanitarnego, poważnego niedoboru leków i niedostatecznych zasobów opieki zdrowotnej, a miliony ludzi uciekły do ​​sąsiednich krajów, które robią wszystko, co w ich mocy, aby im pomóc. Ten kryzys humanitarny jest smutnym rezultatem politycznego kryzysu, który należy rozwiązać za pomocą pokojowych i demokratycznych środków.

- Podtrzymujemy nasze żądanie w kwestii tymczasowego zawieszenia środków ograniczających i sankcji ogólnych oraz opowiadamy się za restrukturyzacją i umorzeniem długów dla najbardziej dotkniętych krajów. Musimy umożliwić tym krajom skoncentrowanie wszystkich wysiłków na walce z pandemią. W czasach, gdy system wielostronny znajduje się pod coraz większą presją, musimy odnowić dialog, fora międzynarodowe i wspólne instytucje jako najlepsze instrumenty do osiągnięcia skutecznych rozwiązań złożonych problemów, takich jak pandemia COVID-19.

Maria Marques, eurodeputowana S&D i rzeczniczka EUROLAT, powiedziała:

- Międzynarodowa konferencja darczyńców może zapewnić tak pilnie potrzebny ratunek dla Wenezueli, której sytuacja ekonomiczna była tragiczna nawet jeszcze przed pandemią COVID-19. W czasach pandemii sankcje nie mogą blokować działań medycznych i innych wysiłków, ratujących życie w dowolnym miejscu na świecie. W obliczu strasznej sytuacji w niektórych krajach, apelujemy o zaprzestanie wszelkich sankcji, które mają negatywny wpływ na mieszkańców Wenezueli, podtrzymując apel w tej sprawie sekretarza generalnego ONZ, António Guterresa. Przyznane dzisiaj fundusze muszą zostać przekazane i muszą one zostać w pełni wykorzystane z korzyścią dla wenezuelskiego społeczeństwa.

Przewodnicząca delegacji
Członkini