Opublikowane:

Eurodeputowani S&D wyrazili rozczarowanie z powodu decyzji Komisji Prawnej, będącej wynikiem poparcia ze strony prawicowych grup politycznych dla tego, aby dopuścić do przesłuchania francuskiego desygnowanego na komisarza Thierry'emu Bretonowi bez pytania o to, co stało się z pieniędzmi zarobionymi przezeń na sprzedaży udziałów w firmie Atos. Był on dyrektorem generalnym spółek bezpośrednio związanych z jego teką desygnowanego na komisarza, odpowiedzialnego za rynek wewnętrzny; Grupa S&D nalegała na pytania pisemne, które należało skierować do Thierry'ego Bretona w celu wyjaśnienia stanu jego obecnych aktywów, a także tego, w jaki sposób zamierza uniknąć konfliktów interesów w ramach pełnionej przezeń przyszłej funkcji.

Koordynator S&D w Komisji Prawnej, Tiemo Wölken powiedział:

- Kandydat na komisarza, który jeszcze kilka tygodni temu był dyrektorem generalnym międzynarodowej firmy, będzie teraz regulował ogromne sektory europejskiej gospodarki, związane z kwestiami cyfrowymi, obroną i telekomunikacją. Chcieliśmy zapytać Thierry'ego Bretona, w jaki sposób zamierza to rozwiązać, zanim przesłuchamy go w kwestii jego kompetencji do pełnienia roli europejskiego komisarza ds. rynku wewnętrznego. Jest to ważne ze względu na jego przyszłą pracę i interes publiczny. Winą za zablokowanie tego obarczamy konserwatystów i liberałów.

WÖLKEN Tiemo

MACPHEE Ewan

Press Officer
Wielka Brytania