Podczas dzisiejszej debaty w Parlamencie Grupa S&D wezwała Komisję do zapewnienia pełnej zgodności z przepisami o ochronie danych przez cały czas oraz do zagwarantowania, że ​​wszelkie przypadki transferu danych poza UE będą pozbawione luk prawnych.

W następstwie kolejnych orzeczeń sądów UE, które unieważniły transfer danych do USA, w sprawozdaniu Parlamentu dotyczącym „sprawy Schrems II” eurodeputowani S&D zwrócili się o zapewnienie, że UE w pełni przestrzegać będzie wszelkich przepisów w zakresie RODO podczas negocjowania jakiejkolwiek nowej umowy o przekazywaniu danych ze Stanami Zjednoczonymi oraz z innymi krajami spoza UE.

W oddzielnym sprawozdaniu eurodeputowani S&D przewodzą postępowej większości, wzywającej Komisję do zmiany decyzji do chwili, aż stanie się jasne, że prawo Wielkiej Brytanii jest zgodne z przepisami UE w zakresie ochrony danych.

Juan Fernando López Aguilar z Grupy S&D, przewodniczący komisji LIBE i sprawozdawca ds. odpowiedniego stopnia ochrony danych, powiedział:

- Komisja nie może powtórzyć tych samych błędów podczas negocjacji i podpisywania umów o transferze danych z krajami trzecimi, w tym ze Stanami Zjednoczonymi i z Wielką Brytanią. Nie chcemy być świadkami sprawy „Schrems III”, dlatego też niezwykle ważne jest to, aby Komisja zrobiła to tym razem w odpowiedni sposób. Jak pokazuje nasze sprawozdanie, mamy bardzo poważne obawy w kwestii przepisów i praktyk w zakresie ochrony danych w Wielkiej Brytanii. Chcemy, aby Komisja przedstawiła plan, który zapewni, że jakikolwiek przypadek transferu danych do Wielkiej Brytanii będzie godny zaufania i prawidłowy z prawnego punktu widzenia. Nie chodzi o blokowanie lub zakłócanie przesyłania danych między UE a Wielką Brytanią. Naszym obowiązkiem jest jednak przestrzeganie standardów w dziedzinie ochrony danych oraz przywrócenie zaufania i stabilności w kwestii sposobu, w jaki dane osobowe obywateli UE są przetwarzane poza naszymi granicami.

Marina Kaljurand, negocjatorka Grupy S&D ds. odpowiedniego stopnia ochrony danych, powiedziała:

- Niniejsze rezolucje mają na celu zapewnienie, że błędy z przeszłości się nie powtórzą, a przyszłe decyzje dotyczące odpowiedniego stopnia ochrony danych przejdą pomyślnie kontrolę sądową. W Wielkiej Brytanii, chociaż ramy prawne są podobne do unijnych ram prawnych, istnieje szereg obaw związanych z ich wdrażaniem, w szczególności w kwestii masowego gromadzenia i przechowywania danych oraz wyjątków w dziedzinie bezpieczeństwa narodowego i imigracji, które mają obecnie również zastosowanie w odniesieniu do obywateli UE, pragnących przebywać lub osiedlić się w Wielkiej Brytanii. Ważne jest, abyśmy jasno określili, że jakakolwiek przyszła umowa powinna być w pełni zgodna z unijnym prawem i orzecznictwem, aby zapewnić odpowiedni stopień ochrony danych obywateli oraz pewność prawną dla przedsiębiorstw.

KALJURAND Marina
Przewodnicząca delegacji
Członkini
Estonia