W następstwie decyzji tunezyjskich władz o odmowie wjazdu delegacji Parlamentu Europejskiego, przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García zażąda dziś rano na Konferencji Przewodniczących Parlamentu Europejskiego złożenia oświadczenia w sprawie natychmiastowego zawieszenia protokołu ustaleń między UE a Tunezją.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García, powiedziała:

- Kiedy spotkamy się dziś rano na Konferencji Przewodniczących, zwrócę się do przewodniczącej Parlamentu Europejskiego o złożenie oświadczenia potępiającego odmowę wjazdu eurodeputowanym przez tunezyjski rząd oraz wzywającego przewodniczącą Komisji, Ursulę von der Leyen, do natychmiastowego zawieszenia wdrażania protokołu ustaleń. Zażądam także oceny legalności tego rodzaju porozumienia przez służby prawne Parlamentu. Ta Izba zawsze działała na rzecz obrony praw człowieka i musi działać w tej kluczowej sprawie. Najwyższy czas, aby EPL i jej przewodniczący, Manfred Weber, przyznali, że ten protokół ustaleń był od początku błędnym - o ile nie nielegalnym - pomysłem i przestali twierdzić, że stanowi on model do powielenia.

- Decyzja tunezyjskich władz o odmowie wjazdu delegacji Komisji Spraw Zagranicznych (AFET) dowodzi tego, o czym mówiliśmy od czasu podpisania protokołu ustaleń pomiędzy przewodniczącą Komisji, Ursulą von der Leyen a prezydentem Saiedem. Eksternalizacja zarządzania migracjami jest politycznym błędem, a przekazywanie pieniędzy autorytarnemu reżimowi, który łamie prawa człowieka i represjonuje wszystkich przeciwników, jest sprzeczne z naszymi wartościami.

Przewodnicząca