Grupa S&D zainaugurowała dziś inicjatywę #Progressives4Europe (Postępowcy dla Europy), aby promować postępowe poglądy i głosy, jakie zostaną uwzględnione podczas Konferencji na temat Przyszłości Europy, która rozpocznie się 9 maja.

Inicjatywa #Progressives4Europe, w której opracowaniu wzięli udział Partia Europejskich Socjalistów (PES), PES Women, Młodzi Europejscy Socjaliści (YES), Grupa PES w Komitecie Regionów, Fundacja na rzecz Postępowych Studiów Europejskich (FEPS)  i Solidar, zostanie wypromowana na wydarzeniu hybrydowym wysokiego szczebla w Rzymie w poniedziałek, 3 maja. Inne, liczne wydarzenia, zostaną również zorganizowane w całej Europie na szczeblu lokalnym, regionalnym i krajowym, zarówno online, jak i w czasie bezpośrednich spotkań.

#Progressives4Europe zawiera pierwszą wielojęzyczną platformę dla debaty w 24 językach UE i nie tylko, a także specjalną stronę na Facebooku, która zachęca ludzi do zgłaszania swoich opinii i pomysłów online, aby pomóc w kształtowaniu wkładu Postępowców w debatę na temat przyszłości Europy.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D i członkini Rady Wykonawczej Konferencji na temat Przyszłości Europy, powiedziała:

- Konferencja na temat Przyszłości Europy stanowi wyjątkową okazję dla obywateli do wzięcia udziału w dyskusjach o tym, jaką Unię chcemy zbudować. Przyszłość należy do nas wszystkich i nie powinniśmy podejmować tych decyzji sami, w brukselskiej „bańce”. Pandemia sprawiła, że ​​wszyscy zaznajomili się z nowymi narzędziami do łączenia się ze sobą online, a niniejsza nowa platforma da nam szansę wysłuchania szerokiej gamy głosów. Nic nie zastąpi bezpośrednich spotkań, ale dzięki tym nowym narzędziom możemy dotrzeć do znacznie większej liczby ludzi. Zachęcam wszystkich do przyłączenia się do debaty i liczę na szerokie uczestnictwo, ponieważ demokracja zostanie pogłębiona podczas tej konferencji tylko wtedy, kiedy zaangażujemy w nią tych, którzy są zwykle wykluczeni z debaty publicznej. Szczególnie ludzie młodzi muszą mieć możliwość pisania i decydowania o własnej przyszłości.

Marek Belka, wiceprzewodniczący Grupy S&D, odpowiedzialny za relacje z obywatelami, powiedział:

- Od samego początku opowiadaliśmy się za wykorzystaniem nowych, cyfrowych sposobów, aby ludzie mogli mieć zapewniony bezpośredni głos na Konferencji na temat Przyszłości Europy. Wielojęzyczna platforma, którą dziś uruchamiamy, jest nowym narzędziem, umożliwiającym ludziom przedstawianie swoich pomysłów na temat Europy oraz dzielenie się swoimi opiniami na temat polityk i funkcjonowania UE. Musimy wysłuchać jak największej liczby głosów, aby zagwarantować, że po pandemii zbudujemy Europę, jakiej ludzie oczekują i na którą zasługują. W czasach, gdy spotkania twarzą w twarz i interakcja fizyczna są ograniczone, ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej jest maksymalne wykorzystanie narzędzi internetowych, tak aby ludzie ze wszystkich zakątków Europy mieli szansę wziąć udział w debacie i by ich głos został wysłuchany.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca
BELKA Marek
Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca