Parlament Europejski ma jutro uzgodnić zmienione rozporządzenie blokowe w sprawie użytkowania gruntów, zmiany użytkowania gruntów i leśnictwa (LULUCF) w celu zwiększenia ilości dwutlenku węgla pochłanianego przez te sektory.

Rozporządzenie to obejmuje wykorzystanie gleb, drzew, roślin, biomasy i drewna, które są odpowiedzialne za emisję i pochłanianie CO2 z atmosfery. Zgodnie z uzgodnionym tekstem, ilość CO2 pochłanianego przez te naturalne pochłaniacze dwutlenku węgla będzie musiała wzrosnąć do 310 milionów ton do 2030 roku, co jest niezbędnym krokiem umożliwiającym UE wypełnienie jej zobowiązania w kwestii osiągnięcia 55-procentowej redukcji emisji netto do końca obecnej dekady.

Porozumienie to jest tym ważniejsze, że przy obecnych tendencjach przewiduje się, że zdolność europejskich lasów, torfowisk i łąk do pochłaniania CO2 spadnie z powodu niezrównoważonych praktyk w zakresie pozyskiwania drewna w sektorze leśnym oraz z powodu intensywnego rolnictwa.

Dla Grupy S&D, poza zwiększoną redukcją emisji we wszystkich sektorach gospodarki, równie ważne jest, aby UE starała się zachować i odbudować swoje naturalne pochłaniacze, a w szczególności lasy, tak aby mogły one wychwytywać więcej CO2, który jest jednym z gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za zmiany klimatyczne. Ponieważ rolnictwo i leśnictwo to sektory, które zbyt często cierpią z powodu złych warunków pracy, udało nam się również zapewnić ich sprawiedliwą społecznie transformację.

Negocjatorka Grupy S&D ds. rozporządzenia LULUCF, Delara Burkhardt, powiedziała:

- Przyrodę umieszczamy w sercu unijnej architektury klimatycznej. Zdrowe ekosystemy mogą usuwać gazy cieplarniane z atmosfery i je magazynować. Dlatego też lasy, łąki i wrzosowiska są naturalnymi sprzymierzeńcami w naszej walce ze zmianami klimatycznymi i ich rosnącymi kosztami społecznymi i ekonomicznymi. Musimy wspierać to, co wspiera nas w tej walce! Grunty i lasy nie zastąpią pilnej potrzeby redukcji emisji, ale odegrają one kluczową rolę we wspieraniu UE w spełnieniu jej zobowiązań klimatycznych.

- W przeciwieństwie do wniosku Komisji, udało nam się włączyć nowe kryteria różnorodności biologicznej do rozporządzenia LULUCF, zapewniając zachęty dla państw członkowskich do bardziej zrównoważonej gospodarki leśnej i odtworzenia ich ekosystemów, co będzie również konieczne do osiągnięcia wyższego poziomu w zakresie pochłaniania CO2. W ten sposób możemy wspólnie stawić czoła podwójnemu kryzysowi, związanemu ze zmianą klimatu i utratą różnorodności biologicznej.

- Zdajemy sobie sprawę z tego, że użytkowanie gruntów i leśnictwo to sektory, w których często występują złe warunki pracy. W związku z tym udało nam się nałożyć na państwa członkowskie obowiązek oceny i uwzględnienia zmian w zatrudnieniu w tym sektorze gospodarki oraz zapewnienia odpowiedniego wsparcia pracownikom, którzy zostaną nimi dotknięci.

Członkini