Opublikowane:

Socjaliści i Demokraci zagłosowali dziś w Parlamencie Europejskim za zwiększoną i skuteczniejszą ochroną pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na kontakt z czynnikami rakotwórczymi i mutagennymi w miejscu pracy. Była to trzecia i ostatnia rewizja odnośnych przepisów w tej kadencji parlamentarnej.

Marita Ulvskog, negocjatorka Grupy S&D dla tego sprawozdania, powiedziała:

- Jest niezmiernie ważne, abyśmy szli do przodu w naszych działaniach na rzecz bezpieczeństwa i higieny pracy. Przedsiębiorstwa w Europie nie powinny ze sobą konkurować kosztem życia i zdrowia swoich pracowników. Nowe przepisy mają zapewnić lepszy stan zdrowia powyżej milionowi pracowników oraz zapobiec 22 000 przypadków chorób pochodzenia zawodowego.

Agnes Jongerius, rzeczniczka Grupy S&D do spraw społecznych i zatrudnienia, dodała:

-       Zdrowie musi być zawsze ważniejsze od względów ekonomicznych. My, Socjaliści i Demokraci, jesteśmy na czele tej walki – chcemy zagwarantować, że poziom zapobiegania ryzyku związanemu z narażeniem na czynniki rakotwórcze i mutagenne w pracy jest adekwatny do wskazań ambitnych badań naukowych. Naszym celem jest ochrona życia i zdrowia pracowników Europy, czego dowiedliśmy dziś na sali plenarnej.

Uwaga do redaktorów:

Nowe przepisy wprowadzają ograniczenia wartości narażenia na wdychanie dwóch substancji (formaldehydu oraz 4,4'-metyleno-bis(2-chloroaniliny)), jak też trzech grup substancji (kadmu i jego związków nieorganicznych; berylu i jego związków nieorganicznych; kwasu arsenowego i jego soli, jak też związków nieorganicznych arsenu).

JONGERIUS Agnes

Head of delegation
Holandia

Wolschlager Markus