Podczas gdy Grupa Europejskiej Partii Ludowej w Parlamencie Europejskim po raz kolejny dyskutowała o tym, w jaki sposób postępować z eurodeputowanymi Fideszu, Grupa S&D wysłuchała relacji z pierwszej ręki o tym, w jaki sposób Orban i jego rząd prześladują wolne media na Węgrzech. Najwyższy czas, aby konserwatyści przestali umożliwiać szkodliwe działania nieliberalnych rządów w UE; mamy nadzieję, że zgodzą się oni na włączenie Słowenii do debaty o wolności mediów na najbliższej sesji plenarnej.

Iratxe García powiedziała:

- Fidesz powinien zostać wyrzucony wiele lat temu. Zamiast tego Grupa EPL siedziała z założonymi rękami i przyglądała się, jak antydemokratyczny rząd Orbána raz po raz atakuje wolności europejskich obywateli. Dziś rano Grupa S&D rozmawiała z Andrásem Arató, dyrektorem Klubrádió, ostatniej niezależnej stacji radiowej informacyjnej na Węgrzech, która została zmuszona do zaprzestania publicznego nadawania w wyniku trwającej od wielu lat likwidacji wolnych mediów na Węgrzech. Kiedy rozmawialiśmy z Klubrádió, eurodeputowani Fideszu zrezygnowali z członkostwa w Grupie EPL. Ale zamiast ich wykluczenia, dano im szansę opuszczenia EPL.

- Nie podejmując żadnych działań, Grupa EPL pozwoliła również innym na kopiowanie Orbana i widzimy, jak jego polityka szerzy się teraz w innych państwach członkowskich. W obliczu niepokojącego rozwoju wydarzeń zarówno w Słowenii, jak i w Bułgarii, mam szczerą nadzieję, że nie EPL nie powtórzy już nigdy tego samego błędu.

Przewodniczący węgierskiej delegacji w Grupie S&D, Csaba Molnár (DK) powiedział:

- Przegrany Europy został wreszcie zmuszony opuścić Europejską Partię Ludową. Po wielu zwrotach akcji Orban i jego partia są tam, gdzie ich miejsce: na politycznej ziemi niczyjej Europy. Mogą to tłumaczyć w sposób, w jaki tylko chcą. Tak jak było ostatnio, kiedy podczas sagi o „samozawieszeniu się” argumentowano, że „nie zostaliśmy wykluczeni, tylko sami wyszliśmy”; rezultat jest taki sam. Orban przegrał teraz wiele bitew w Europie i stał się przegranym Europy, który może tylko krzyczeć, ale ostatecznie zawsze przegrywa. Unia Europejska radzi sobie z takimi ludźmi jak Orban, a my musimy zrobić to samo na Węgrzech.

Eurodeputowany István Ujhelyi (MSZP), powiedział:

- Fidesz opuścił Grupę EPL. To wspaniała wiadomość dla tych, którzy wierzą w zjednoczoną UE i gigantyczna, strategiczna porażka Orbána. Od tej pory będą siedzieć w opozycji razem z radykałami. Dzięki temu ich zdolność do ustalania programu będzie zerowa. Nie oznacza to, że Węgry i węgierskie interesy również zostaną odsunięte na bok. Zagwarantujemy z pewnością, że obywatele Węgier, za pośrednictwem Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, będą mieli silny głos w Parlamencie Europejskim. W najbliższych miesiącach będziemy pracować nad tym, aby zapewnić, by Węgrzy mieli proeuropejski, demokratyczny rząd, na jaki zasługują.

GARCÍA PÉREZ Iratxe
Przewodniczący / Przewodnicząca
MOLNÁR Csaba
Head of delegation