W reakcji na oświadczenie Turcji, że zacznie prowadzić odwierty w wyłącznej strefie ekonomicznej Cypru, przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, powiedział:

• Bardzo niepokoi mnie oznajmienie przez Turcję, że zacznie prowadzić odwierty w wyłącznej strefie ekonomicznej Cypru. Rada Europejska potępiła już w zeszłym roku nielegalne działania Turcji w tym regionie, w szczególności w wyłącznej strefie ekonomicznej Cypru.

• My, Grupa S&D w Parlamencie Europejskim, apelujemy do Turcji, aby wykazała się wstrzemięźliwością, uszanowała prawo do suwerenności Cypru w jego wyłącznej strefie ekonomicznej oraz powstrzymała się od planowanych nielegalnych działań. Mamy również pewność, że jeśli Turcja nie usłucha naszych przestróg i będzie kontynuować te niezgodne z prawem czynności, Unia Europejska postąpi odpowiednio do tego, solidaryzując się z Cyprem.

BULLMANN Udo

Grupa S&D: Zamiast czekać na rezygnację Fideszu, EPL powinna go wyrzucić wiele lat temu

Facebook nie tworzy praw! Grupa S&D inauguruje ogólnoeuropejską kampanię mającą na celu położenie kresu nadużyciom związanym z niewłaściwym wykorzystywaniem danych online

UE musi w skuteczniejszy sposób chronić media i sztukę - mówi Grupa S&D