Opublikowane:

Z inicjatywy Socjalistów i Demokratów Parlament Europejski przeprowadził dziś debatę na temat zewnętrznej ingerencji i dezinformacji w procesach demokratycznych państw członkowskich i Unii Europejskiej.

Biorąc pod uwagę wciąż nowe dowody na to, że państwowe i niepaństwowe podmioty próbują podważać systemy polityczne w państwach członkowskich i destabilizować UE poprzez ingerowanie w wybory, nasza Grupa proponuje powołanie specjalnej komisji parlamentarnej, która zajmie się tą priorytetową kwestią. Wzywamy inne grupy polityczne do przyłączenia się do naszej walki o obronę demokracji oraz do poparcia tego wniosku w ramach rezolucji, która zostanie poddana pod głosowanie w październiku.

Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D i członkini Komisji Spraw Zagranicznych, powiedziała:

- W ostatnich latach miliony Europejczyków zostały wystawione na masowe kampanie dezinformacyjne w ramach wyborów w wyniku zewnętrznej ingerencji. Cyberataki osiągnęły bezprecedensowy poziom, a kluczowe zasady wyborcze, dotyczące finansowania partii politycznych przez kraje trzecie były naruszane lub obchodzone. Najnowszym przykładem tego rodzaju zewnętrznej ingerencji był ujawniony w lipcu przez media plan finansowania przez rosyjskie podmioty partii Matteo Salviniego, Ligi. Ale dotyczy to nie tylko Rosji i Włoch.

- Musimy zwrócić uwagę na wszystkie przypadki zewnętrznej ingerencji i taktyk propagandowych, aby ludzie byli świadomi tego, z czym mamy naprawdę do czynienia. Potrzebujemy poważnych odpowiedzi na to, w jaki sposób zapobiegać takiej ingerencji z zewnątrz, gdy europejscy wyborcy ponownie pójdą do lokali wyborczych. Dlatego też jestem dumna z tego, że moja Grupa przejmuje inicjatywę i proponuje powołanie specjalnej komisji parlamentarnej ds. postepowania wyjaśniającego w sprawie zewnętrznych kampanii, których celem jest ingerencja i dezinformacja. Musimy podjąć natychmiastowe działania, aby europejska demokracja, w której wybory są zawsze wolne i uczciwe, mogła pozostać nietknięta.

Claude Moraes, wiceprzewodniczący Grupy S&D i członek Komisji Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych, powiedział:

- Tegoroczne wybory europejskie pokazały nam, że wciąż jesteśmy podatni na manipulacje finansowane ze źródeł zagranicznych i posiadamy słabe regulacje. Byliśmy także świadkami ingerencji w referendum w sprawie Brexitu i wpływu skandalu Cambridge Analytica na jego wynik.

- Jest rzeczą oczywistą, że potrzebujemy pilnej reformy naszego prawa wyborczego oraz surowszych działań na szczeblu europejskim, aby bronić naszych wyborów przed zewnętrzną ingerencją i manipulacją. Państwa członkowskie nie są w stanie poradzić sobie z tymi zagrożeniami, podejmując działania w izolacji; także samoregulacja sektora prywatnego nie może rozwiązać tego problemu.

- Aby wygrać tę walkę, apelujemy szczególnie o wprowadzenie zabezpieczeń wyborczych zarówno w trybie offline, jak i online, które obejmą zasady przejrzystości, ograniczania wydatków, przestrzegania okresów ciszy wyborczej, równe traktowanie kandydatów, zakaz profilowania do celów wyborczych, oznaczanie treści udostępnianych przez boty oraz usuwanie fałszywych kont.

MORAES Claude
Wiceprzewodniczący / Wiceprzewodnicząca
Wielka Brytania
PIRI Kati