Grupa S&D: „UE nie może godzić w prawa palestyńskich uczniów do edukacji narzucając zmiany w podręcznikach szkolnych” - mówi Iratxe García w liście do Ursuli von der Leyen

palestinian students textbook

Nie możemy godzić w prawa do edukacji. UE nie może karać palestyńskich uczniów i młodzieży, uzależniając wypłatę 30 mln euro rocznie z pomocy finansowej Unii Europejskiej dla Autonomii Palestyńskiej od wprowadzenia zmian w podręcznikach szkolnych. Tak brzmi główne przesłanie, jakie przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim, Iratxe García Pérez, wraz z liderami grup politycznych Zielonych/EFA i Lewicy skierowała w liście do przewodniczącej Komisji Europejskiej, Ursuli von der Leyen. Oczekuje się, że wniosek w tej sprawie, który przedstawił początkowo komisarz Olivér Várhelyi, zostanie omówiony w tym tygodniu na kolegium komisarzy, prowadząc potencjalnie do przyjęcia decyzji, która byłaby sprzeczna ze stanowiskami wyrażonymi już przez państwa członkowskie w Radzie i przez Parlament Europejski.

Przewodnicząca Grupy Socjalistów i Demokratów, eurodeputowana Iratxe García, powiedziała:

- Oczekuję, że przewodnicząca Komisji, Ursula von der Leyen, powstrzyma tę jednostronną inicjatywę, której autorem jest Olivér Várhelyi, ponieważ nie reprezentuje ona UE i jest sprzeczna z naszymi wysiłkami na rzecz budowy zrozumienia między Izraelczykami i Palestyńczykami oraz zapewnienia postępu w kwestii wyeliminowania mowy nienawiści i podżegania do niej po obu stronach.

- Komisja wie, że podręczniki palestyńskie są generalnie zgodne ze standardami UNESCO, nawet jeśli mogłyby zostać polepszone. Ważny jest pozytywny trend i pozytywne zmiany odnotowane w ubiegłym roku przez Instytut Georga Eckerta. Będziemy nadal pracować nad wyeliminowaniem wszelkiego rodzaju rasizmu lub podżegania do nienawiści, ale zawsze w duchu współpracy z obiema stronami.

Stała sprawozdawczyni Komisji Spraw Zagranicznych ds. Palestyny ​​i eurodeputowana S&D, Evin Incir, powiedziała:

- Komisarz Várhelyi zignorował stanowisko obu organów UE, współtworzących prawo, a jego wybór wyraźnie pokazuje jego własny program polityczny dotyczący finansowego wsparcia UE dla władz palestyńskich. Jest rzeczą niedopuszczalną, aby w ten sposób wykorzystywany był mechanizm warunkowości, zwany również mechanizmem opartym na zachętach.

Przewodnicząca
Członkini