16 lipca 2023 roku UE i Tunezja podpisały protokół ustaleń mający na celu eksternalizację polityki migracyjnej UE do państwa trzeciego, czyli autorytarnego reżimu Kaisa Saieda. Grupa S&D ostro krytykuje treść i sposób, w jaki doszło do podpisania protokołu ustaleń; odbyło się to bez udziału Parlamentu Europejskiego, ale w obecności premier Włoch, Giorgii Meloni i premiera Holandii, Marka Rutte. Należy dokonać przeglądu niniejszego protokołu, ponieważ nie uwzględniono w nim wszystkich obaw związanych z prawami człowieka, w tym z prawami migrantów i osób ubiegających się o azyl, a także ciągłego pogarszania się i nasilania represji wobec opozycji.

Wiceprzewodniczący Grupy S&D, odpowiedzialny za sprawy zagraniczne, Pedro Marques, powiedział:

- Rosną wyzwania, związane z demokracją, praworządnością, prawami człowieka, które są zagrożone, mediami, opozycją i ograniczeniem wolności słowa oraz gwałtownym wzrostem rasistowskich ataków na czarnych migrantów. Mimo to, bez udziału Parlamentu UE ani przejrzystości co do sposobu, w jaki zostaną wydane unijne środki, Komisja Europejska podpisała protokół ustaleń z prezydentem Tunezji, Kaisem Saiedem.

- Grupa S&D gorąco pragnęła tego, aby podczas niniejszej debaty na posiedzeniu plenarnym jasno powiedziano, iż UE nie może finansować autorytarnego reżimu, który przenosiłby zarządzanie migracjami na zewnątrz tylko po to, aby zadowolić siły prawicowe w Europie.

- Nie jest to sposób na stawienie czoła migracji; nie chcemy w ten sposób prowadzić polityki zagranicznej UE. Zamiast tego powinniśmy wspierać demokrację i współpracować z tunezyjskim społeczeństwem obywatelskim, które jest najbliżej Europy w tym regionie. Komisja powinna zrewidować umowę między UE a Tunezją oraz dostosować ją do celu traktatu, jakim jest obrona praw człowieka i demokracji.

Wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za sprawy wewnętrzne, Gaby Bischoff, powiedziała:

- W protokole ustaleń UE-Tunezja przyjęto zbyt uproszczone podejście do jednego z największych wyzwań, z jakimi ma obecnie do czynienia UE. Płacenie autokratom za zapobieganie migracji do UE nie zapewni stabilnych i długoterminowych rozwiązań wewnętrznych problemów UE w zakresie polityki azylowej i migracyjnej.

- Dzięki nowemu paktowi o migracji i azylu mamy szansę uzgodnić wspólną politykę migracyjną opartą na naszych podstawowych unijnych wartościach i solidarności, zarówno wobec osób poszukujących ochrony w UE, jak i wobec państw członkowskich w ramach przewidywalnego i obowiązkowego mechanizmu relokacji.

- UE powinna przestać eksternalizować problem wewnętrzny, płacąc za to wysoki rachunek kolejnemu krajowi trzeciemu, aby zapobiec migracji do UE.

Wiceprzewodnicząca
Wiceprzewodniczący