Opublikowane:

Socjaliści i Demokraci przyjęli z zadowoleniem komunikat w sprawie nowej, kompleksowej strategii UE-Afryka, przedstawiony dzisiaj przez komisarz ds. partnerstw międzynarodowych, Juttę Urpilainen i wysokiego przedstawiciela, Josepa Borrella.

Ustanowienie długofalowego, równego partnerstwa pomiędzy UE a afrykańskimi krajami i instytucjami, opartego na współodpowiedzialności i współwłasności, ma kluczowe znaczenie dla naszej wspólnej przyszłości. Przyjmujemy z zadowoleniem fakt, że strategia ta koncentruje się na Agendzie ONZ 2030. Dlatego też strategię tę należy teraz wdrożyć poprzez działania i narzędzia zgodne z celami zrównoważonego rozwoju; należy natychmiast stworzyć odpowiednie mechanizmy pomiaru jej wpływu na rozwój ludzki i ekologiczny, zarówno ex ante, jak i ex post.

Przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García Pérez powiedziała:

- Przyszłość Europy jest związana z przyszłością Afryki. Dlatego też Grupa S&D zawsze była liderem w Parlamencie Europejskim, jeśli chodzi o dążenie do wyposażenia UE w operacyjną i wieloaspektową strategię wobec Afryki, ale także z Afryką. Oznacza to ustanowienie prawdziwego i równego partnerstwa, które będzie w stanie wykraczać daleko poza retorykę dotyczącą pomocy „dawca - biorca” oraz wzmocni bezpieczeństwo i zarządzanie przepływami migracyjnymi.

- Cieszymy się, że strategia zaproponowana dziś przez Komisję Europejską przykłada wielkie znaczenie do zwalczania pierwotnych przyczyn, takich jak powolny postęp gospodarczy, ubóstwo, niedemokratyczne praktyki i zagrożenia dla praworządności, wykluczenie z powodu płci, nieuczciwy handel, nierówny dostęp do wysokiej jakości edukacji dla młodzieży oraz masowa eksploatacja gruntów i surowców mineralnych.

- Rola Parlamentu w dziedzinie tej współpracy musi jednak zostać rozszerzona, aby zapewnić przejrzystość i odpowiedzialność.

Rzecznik Grupy S&D ds. rozwoju, Udo Bullmann powiedział:

- Grupa S&D od lat opowiada się za silniejszym skoncentrowaniem się na stosunkach UE-Afryka. Cieszymy się, że nowa Komisja jest gotowa położyć większy nacisk na otwarcie nowego rozdziału współpracy z naszym sąsiednim kontynentem.

- Po dzisiejszej prezentacji komunikatu w sprawie nowej strategii UE-Afryka wiemy, które obszary i polityki Komisja zamierza potraktować priorytetowo w ramach współpracy z afrykańskimi partnerami. Jednak podczas wdrażania strategii należy wciąż odpowiedzieć na podstawowe pytania. Jako Grupa S&D będziemy opowiadać się za podejściem, które pozwoli na partnerstwo równych. Naszym zdaniem oznacza to umieszczenie w centrum naszych działań Agendy Narodów Zjednoczonych 2030 i celów zrównoważonego rozwoju. W tym względzie należy zwrócić szczególną uwagę na walkę z wszelkimi formami nierówności oraz wzmocnienie pozycji naszych partnerskich społeczeństw w Afryce, w tym zwłaszcza młodzieży i kobiet.

- Będziemy przeciwstawiać się podejściu, które ogranicza naszą współpracę z naszym partnerskim kontynentem do realizacji źle postrzeganych, krótkofalowych interesów Europy. Przyszłe partnerstwo pomiędzy naszymi dwoma kontynentami musi mieć solidne rozwojowe podstawy i nie może zostać zdominowane wyłącznie przez interesy Europy w zakresie handlu i bezpieczeństwa.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca

BULLMANN Udo

Martin De La Torre Victoria
President's spokesperson

MARTIN DE LA TORRE Victoria

BERNAS Jan

Press Officer
Włochy

Grupa S&D: UE okazuje solidarność z krajami partnerskimi, walczącymi z pandemią COVID-19

Grupa S&D: Strategia UE-Afryka musi ustanowić równe partnerstwo, koncentrujące się nie tylko na gospodarce, ale także na prawach człowieka, demokracji i sprawiedliwym handlu

Grupa S&D: Konferencja COP25 musi wysłuchać głosów 2 miliardów obywateli UE, Afryki, Karaibów i Pacyfiku. Dosyć słów, czas na działania!