W reakcji na najnowsze wydarzenia w Wenezueli, gdzie Sąd Najwyższy ogłosił zawieszenie krajowego przywództwa Akcji Demokratycznej (Acción Democrática), partii członkowskiej Międzynarodówki Socjalistycznej pod przewodnictwem Henry'ego Ramosa, co jest tylko najnowszym incydentem w ramach eskalacji działań przeciwko partiom demokratycznym, Kati Piri, wiceprzewodnicząca Grupy S&D do spraw zagranicznych, Javi López, współprzewodniczący Eurolat i Maria Manuel Leitão Marques, rzeczniczka Grupy S&D ds. Eurolat, oświadczyli:

- Wyrażamy ubolewanie z powodu zawieszenia partii Acción Democrática przez Sąd Najwyższy Wenezueli. Ten akt represji wobec demokratycznego podmiotu, partii, która ma 78 lat historii i jest członkiem Międzynarodówki Socjalistycznej, dodatkowo pogarsza i tak już fatalną sytuację w tym kraju. Jeśli zdecydowana większość partii demokratycznych zostanie zawieszona lub uciszona, następne wybory okażą się farsą. Wzywamy Zgromadzenie Narodowe i rząd do podjęcia rozsądnych decyzji i działań w celu zapewnienia wolnych i uczciwych wyborów parlamentarnych i prezydenckich, przy pełnym poszanowaniu praworządności.

- Prześladowania, uwięzienie i uciszenie opozycji nigdy nie przyniosą postępu. Tylko demokratyczny i pokojowy dialog z udziałem wszystkich partii może wyprowadzić Wenezuelę z głębokiego kryzysu. Jesteśmy gotowi odegrać konstruktywną rolę w tym procesie.

LEITÃO MARQUES Maria Manuel

Członek
Portugalia
LÓPEZ Javi