Po szczycie Rady Europejskiej, podczas którego przywódcy UE wezwali Wielką Brytanię do podjęcia działań w kluczowych obszarach negocjacji, dotyczących przyszłego partnerstwa, Grupa S&D w Parlamencie Europejskim w pełni poparła kontynuowanie negocjacji w najbliższych tygodniach. Jednak eurodeputowani z Grupy S&D pozostają przywiązani do podstawowych zasad, których UE trzymała się podczas negocjacji z Wielką Brytanią i nie poprą żadnych fundamentalnych zmian w kwestii swojego podejścia do przyszłego partnerstwa.

Iratxe García, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Od wielu miesięcy przypominaliśmy rządowi Wielkiej Brytanii, że zegar tyka i czas ucieka. Chcemy, aby negocjacje były kontynuowane, żeby uniknąć szkodliwego scenariusza w postaci braku umowy, ale nie zamierzamy w zasadniczy sposób zmieniać naszego podejścia do negocjacji. Od pierwszego dnia byliśmy otwarci i przejrzyści, jeśli chodzi o nasze podstawowe zasady w kwestii tych negocjacji i konsekwentnie dawaliśmy do zrozumienia, że ​​nie jesteśmy gotowi do kompromisu. Nie zamierzamy w zasadniczy sposób zmieniać naszego podejścia.

- Drzwi do dalszych negocjacji zawsze pozostaną otwarte, ale chcemy być świadkami postępu ze strony rządu Wielkiej Brytanii w kluczowych obszarach. Obejmuje to nasz apel do rządu Wielkiej Brytanii o wycofanie naruszających unijne prawo przepisów z brytyjskiej ustawy o rynku wewnętrznym, które naruszają umowę o wystąpieniu tego kraju z UE. Umowa o wystąpieniu nie jest prostą kwestią biurokratyczną; chodzi w niej o utrzymanie porozumienia wielkopiątkowego; jest ona podstawowym narzędziem, zapewniającym pokój i stabilność na wyspie Irlandii.

- UE przygotowuje się na każdy scenariusz; wspieramy wysiłki Komisji, mające na celu zapewnienie, że będziemy przygotowani na wszelkie okoliczności.

Pedro Silva Pereira, przedstawiciel Grupy S&D w Grupie Koordynacyjnej ds. Wielkiej Brytanii w Parlamencie Europejskim, powiedział:

- Główny negocjator UE, Michel Barnier, ma nasze pełne poparcie dla kontynuowania negocjacji; wzywamy rząd Wielkiej Brytanii do maksymalnego wykorzystania pozostałego jeszcze czasu na negocjacje. Nie przyjmiemy jednak umowy za wszelką cenę, a kluczowe kwestie, które konsekwentnie określaliśmy jako priorytety, nie podlegają kompromisowi.

- Wielka Brytania musi rozwiązać niektóre kluczowe kwestie, aby zapewnić przyjęcie wszelkiego porozumienia. Jeśli chodzi o stanowisko UE, dla rządu Wielkiej Brytanii nie powinno być żadnych niespodzianek: domagamy się równych reguł gry. Nie pozwolimy na dumping i domagamy się uczciwej konkurencji, dlatego też potrzebujemy egzekwowalnego systemu pomocy państwa. Częścią całościowego porozumienia musi być uczciwa i zrównoważona umowa w sprawie rybołówstwa. Naruszenie przez Wielką Brytanię umowy o wystąpieniu sprawia, że ​​jeszcze ważniejsze stało się przyjęcie wyjątkowo silnych i zrównoważonych ram zarządzania, abyśmy zyskali niezbędne gwarancje, że Wielka Brytania będzie przestrzegała swoich zobowiązań.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
SILVA PEREIRA Pedro

Członek