Opublikowane:

Wczorajsze wybory powszechne w Hiszpanii zakończyły się wyraźnym zwycięstwem Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE), która uzyskała 28,7% głosów wyborców oraz 123 miejsca w niższej izbie hiszpańskiego Parlamentu i większość absolutną w Senacie.

Przewodniczący Grupy S&D, Udo Bullmann, powiedział:

- Gratuluję Pedrowi Sánchezowi oraz naszej partii siostrzanej, PSOE, tego zdecydowanego zwycięstwa. Obywatele dali w ten sposób wyraz uznaniu dla osiągnięć rządu socjalistycznego w ciągu ostatnich 10 miesięcy, rządu, który jest wyraźnie za Europą i który ma wizję silnej i postępowej Unii Europejskiej.

- Hiszpanie zagłosowali za stabilnością i umiarkowaniem, przeciwko szerzeniu strachu i wezwaniom skrajnej prawicy do cofania się do przeszłości. Zagłosowali za lepszą przyszłością, za zrównoważonymi strategiami politycznymi, które propagują wolność, równość oraz sprawiedliwość.

- Chcemy współpracować z nowym rządem z Pedrem Sánchezem na czele. Nasi przyjaciele w Hiszpanii dodadzą energii całej Europie. Jesteśmy gotowi na budowanie razem z Hiszpanią zrównoważonej i sprawiedliwej Europy.

BULLMANN Udo

President's spokesperson
MARTIN DE LA TORRE Victoria

Wyrażamy naszą solidarność z Kaftancioglu, czołową postacią opozycji w Turcji i protestujemy przeciwko niedopuszczalnemu wyrokowi 9 lat więzienia